Just nu pågår Regnbågsfestivalen i Malmö.

#regnbagsfestivalen: ”Fokusera på mer än H:et i hbtq!”

2014-08-06 | Oskar Annermarken , Nina Elmi , Malte Roos , Petter Forkstam padlock

OPINION

”Så länge det läggs störst tyngd på homosexuella kommer aldrig samhället och politiken ta bisexuella, trans- och queerpersoners frågor på lika stort allvar.” Det skriver representanter från Grön Ungdom i samband med Regnbågsfestivalen som äger rum i Malmö just nu.

Oskar Annermarken är ledamot Grön ungdom Malmö och Trans- och queerperson.

Nina Elmi är styrelseledamot i Grön ungdoms feministiska medlemsförening

Malte Roos är språkrör Grön Ungdom Malmö

Petter Forkstam (MP)är sammankallande för Grönt hbtq-nätverk och riksdagskandidat för Skåne läns södra och Malmö

I veckan anordnas Regnbågsfestivalen, Malmös Pridefestival. Pride är ett fantastiskt evenemang som fortsätter att växa sig större varje år, något som vi miljöpartister glädjer oss åt. Tyvärr misstas ofta Pride för att bara handla om kärlek och rätten att få älska den en vill, men Pride inrymmer fler perspektiv än så. Det handlar också om att få vara vem man vill, oavsett könsidentitet eller sexualitet, något som i dagsläget inte uppmärksammas på samma sätt.

När det talas om HBTQ i den offentliga debatten är det mer regel än undantag att det bara är H:et i HBTQ som står i fokus, något som sker både i samhället i stort men också internt i HBTQ-rörelsen. Fokus måste ligga på mer än bara vita medelålders homosexuella män när HBTQ-begreppet inrymmer många fler än så.

2012 skrev KDU:s nuvarande ordförande Sara Skyttedal en debattartikel om Pride där hon uttryckte: "Hur vore det om Stockholm Pride i stället försökte arbeta för att övertala medelsvensson om att hbt-personer är som alla andra, med reservation för sin sexualitet?”. Förutom att exkludera både trans- och queerpersoner i och med detta citat så yttrade hon samtidigt också samma andemening som många bär med sig under Pridetider: Det är okej att ha en icke-normativ sexualitet om du i övrigt förhåller dig till normen. Men Pride handlar inte om att vara som alla andra.

För oss från Grön ungdom är det självklart att Pride handlar om både sexualitet och identitet. Det är inte ett mål att vara som alla andra utan det handlar om att kämpa för att få vara den en är, utan att behöva anpassa sig till normer kring kön och sexualitet. Pride handlar om att skapa ett tryggt offentligt rum för alla de hbtq-personer som i vardagen mår dåligt och lever med rädsla för våld och hot om våld. Pride bör vara en plats där inte bara H-, utan också BTQ-frågorna kan lyftas utan att bli marginaliserade.

Nyligen utsågs Miljöpartiet till det HBTQ-vänligaste riksdagspartiet av RFSL, något som visar att vi tar frågor om lika rättigheter på högsta allvar – även under de veckor som inte kallas för Prideveckor. Därför kämpar vi för sakfrågor som vi vet kommer förändra vardagen för alla HBTQ-personer, inte bara de som föds med privilegiet att själva identifiera sig med sitt biologiska kön. Bland annat driver Miljöpartiet att Sverige ska införa ett tredje juridiskt kön, att transpersoner ska omfattas av hatbrotts- och hetslagstiftningen och att hbtq-flyktingar lättare ska kunna få uppehållstillstånd.

Så länge det läggs störst tyngd på homosexuella kommer aldrig samhället och politiken ta bisexuella, trans- och queerpersoners frågor på lika stort allvar. Därför väljer vi från Grön ungdom och Miljöpartiet att under Pride fokusera på frågor som handlar om de mest utsatta samhällsgrupperna utan att samtidigt osynliggöra stora delar av HBTQ-rörelsen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: