Maria Robsahm är journalist och författare.

Sveket från Soraya Post

2014-07-16 | Maria Robsahm padlock 4

OPINION

Soraya Post hade kunnat avstå från att rösta på Jean-Claude Juncker, men det gjorde hon inte konstaterar Maria Robsahm. Hon var skeptisk redan när det stod klart att Feministiskt initiativ valt att samarbeta med den socialdemokratiska gruppen i EU-parlamentet och anser nu att partiet bekänt färg.

Maria Robsahm är fristående debattör, journalist och EU-parlamentariker 2004-2009, först för Folkpartiet, sedan som medlem i Feministiskt initiativ efter partibyte 2006.


Läs också:

2014-07-15 Soraya Post i blåsväder


Fler artiklar av Maria Robsahm.

Det är inte alla beslut i EU-parlamentet som uppmärksammas av svensk media. Men i dag fattades ett sånt beslut. Förmodligen det enda som kommer att ge eko före riksdagsvalet i september. Och i dag bekände Feministiskt initiativ (Fi) färg.

Jag tillhör dem som höjde på ögonbrynen när Soraya Post valde S-gruppen i parlamentet som gjort sig kända för att samarbeta högerut i ett klimat som präglas av stängda europeiska gränser och total avsaknad av feminism.Men jag tänkte att det kanske fanns en tanke med detta som jag inte såg. Men i dag har vi facit.

Soraya Post röstade i dag ja till Jean-Claude Juncker som ordförande för kommissionen Vem är då denne Juncker?

Här en summering av hans position som blev tydlig vid en utfrågning (finns på video):

"På frågor om abort, jämställdhet och våld mot kvinnor pratade han om nationell kompetens och familjen. Han sa nej till en ny jämställdhetsstrategi och nej till EU-lagstiftning mot våld mot kvinnor. På frågan om ekonomisk politik och den växande fattigdomen i EU svarade han att EU inte bär något som helst ansvar för krisen, och att han är stolt över EUs agerande. Åtstramningarna har varit och är bra.

Men värst var ändå hans utläggningar om EU:s flykting- och gränspolitik. På frågan om Fort Europa svarade han att de som röstade på högerextrema partier i många fall gjorde så för att de upplever att Europa inte erbjuder tillräckligt skydd mot "illegal invandring"! Frontex måste få betydligt större anslag för att stänga gränserna, menade han. Termen "illegal invandring" återkom flera gånger. För den som tvivlar finns uttalandet på video."

Denna person röstade alltså Feministiskt initiativ ja till.

Hur gick det till?

Hur var det möjligt?

Soraya Post har skrivit ett långt inlägg om saken. Och följande blir tydligt:

  1. Hon tryckte inte på fel knapp. Hennes avsikt var att trycka på ja och det gjorde hon också.

  2. Hon hänvisar till att hon har fått igenom en rad saker som hon inte annars skulle fått igenom. Exakt samma punkter hänvisar Socialdemokraterna till (de sitter i samma grupp). Men dessa svenska socialdemokrater avstod och tryckte alltså inte på ja. Har Soraya Post fått igenom någon alldeles egen kravlista – som hittills är hemlig?

  3. Soraya Post skriver i sin förklaring att "det ju ändå hade blivit Juncker" och att hon är ju bara en person. Ursäkta mig - men den centrala rollen i ett parlament är att rösta. Antingen röstar man ja, nej, eller avstår. I sin förklaring efteråt suckar hon över allt som hon tycker är fel med Juncker, men tyvärr är det faktiskt så att hennes ja är ett helhjärtat stöd till honom. Detta är vad ett ja i parlamentet betyder.

Och Soraya Post hade kunnat avstå...

Vad mer är hon beredd att svika? Det återstår att se. Men det som hände i dag gör det tydligt att Feministiskt Initiativ inte är ett parti att lita på när det gäller.

Hon känner sig därutöver väl hemmastadd bland centerpartister och folkpartister i parlamentet. Tillräckligt mycket för att med Federley och Wikström kritisera Miljöpartiet.

Det är kanske så vi ska se på Feministiskt initiativ framöver – ännu ett borgerligt parti...

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140716 - Johan Palme

Fi röstades in på ett väldigt tydligt mandat att använda EU:s institutioner så maximalt som möjligt för att åstadkomma förändring, eftersom vi är fast i dem. Och här har vi väl ett gyllene exempel på en fantastisk sådan användning? En riktigt genial deal, en enormt skarpsynt politisk handling direkt. Soraya har alltså bytt:

  • En röst (Värde: absolut inte ett skvatt, eftersom slutresultatet redan var bestämt och de individuella röstsiffrorna inte betyder nånting)

mot

  • Flera tydliga, maktbaserade förändringar, inte minst att en EU-kommisionär med ansvar för implementerande av europeiska konventionen för de mänskliga rättigheterna (!) (Värde: en hel massa resurser och makt till FI:s absoluta kärnfråga under EU-valrörelsen)

I rena resultattermer alltså, så lyckas hon byta nånting helt värdelöst (i nån slags tom "lojalitetshandling") mot att våra hjärtefrågor hamnat på den kravlista Juncker tvingats acceptera för att få bli inröstad. Det är fanimej GENIALISKT och ska tvärtemot allt damage control-snack firas: TITTA vad hon har åstadkommit, på egen hand och bara på några veckor! Det är helt och hållet MAKALÖST!!!


20140716 - Camilla Bergvall

Tack Johan! Behövde verkligen höra att någon faktiskt ser bortom shit-stormen mot Soraya. Nyanserat och tydligt.


20140716 - Maria Robsahm

Detta är rent nonsens. Soraya Post är enligt dig GENIAL därför att hon har fått igenom en helt egen deal, "en riktigt genial deal, en enormt skarpsynt politisk handling direkt."

Tror du på fullt allvar att Soraya Post har fått igenom en egen deal med Juncker?

Och i så fall - tror du verkligen att han i så fall skulle hålla denna "deal" med henne? Sanningen är följande:

  1. S&D-gruppen fick Juncker att LOVA en rad saker. Det var ingen deal. Det var en uppsättning löften som på intet sätt binder honom vid någonting.

    1. Soraya Post gjorde ingen egen "deal" med Juncker - inte heller fick hon några egna löften från honom utöver det som han lovade hela gruppen.
  2. ALLA andra svenskar (S) i gruppen avstod - tryckte på den knapp som är det tredje mellan JA och NEJ. Åtminstone det borde Post också gjort (eller röstat NEJ som den mer pålitliga feministen Malin Björk gjorde för V). Nu gjorde Post inte det och har fått väldigt svårt att förklara sig.

  3. Soraya Post gjorde en fadäs. Att det uppenbarligen finns flera i F!:s ledning som delar denna uppfattning blir tydligt när klokare partikamrater nu uttalar sig.

Såhär skrev Victoria Kawesa igårkväll: "Som många av oss i F! redan förklarat, hade vi lagt ned vår röst." Men Victoria kanske inte har blivit informerad om ditt fiffiga sätt att se på Soraya Posts GENIALA agerande? Själv tycks Post inte anse att hon gjort något fel - hon har ju fått igenom en "deal"…

Men Damage Control i detta läge hade varit att medge misstaget, medge att det var dumt eller fel och sen gå vidare. Alla kan nämligen göra misstag. Men det är nu de blir allvarligare - för efter sitt JA till Juncker trasslar Post in sig i en härva av osanningar om just denna märkliga "deal".

"GENIALISKT! MAKALÖST!!!" - ropar du och gör alltihop ännu värre. Caps lock är rätt enkelt... Jag kan också... "PINSAMT! SKÄMMIGT! DUMT!"

Det är lika lätt att trycka på "nej" eller "avstår" i EP som att trycka på caps lock. Men att i detta fall rösta "ja" är så urbota dumt att det är bortom obegripligt. Att sen komma med underliga förklaringar - det gör det hela ännu värre.

Och till sist: läs vad Foujan Rouzbeh skriver i en kommentar: "Och jag kan som ni säkert förstår inte ställa mig bakom att F! har röstat på en person som förespråkar allt det som jag kämpar emot, oberoende vilka skäl det finns som skulle kunna rättfärdiga det hela."


20140716 - Victoria kawesa

Soraya Post har förklarat varför hon röstade som hon gjorde. Såhär skrev hon på twitter: "Jag förhandlade fram feministiska verktyg och röstade därefter i ett val som var en teater."

Soraya lyckades pressa Juncker under utfrågningen och det är mycket vore hennes ihärdiga arbete som man kunde förhandla till sig följande:

1) Kommissionär med ansvar för stadgan om grundläggande rättigheter och för rättstatsprincipen.

2) Slutförandet av kommissionens anslutning till europeiska konventionen om skydd för mänskliga rättigheter.

3) Ett antidiskrimineringsdirektiv som prioritet.

Soraya är vald till romsk och antirasistisk talesperson för den socialdemokratiska gruppen. Jag har genom utskottsplatser i LIBE (Medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor) och DROI (Underutskottet för mänskliga rättigheter) möjlighet att nå reella resultat och arbeta för att jämställdhet inte blir en isolerad fråga till jämställdhetsutskottet i EU. DROI är ett underutskott till det utrikespolitiska utskottet AFET som behandlar utrikesfrågor, där jag också är suppleant.

Som Soraya själv säger så är hon van vid att ta ton i EU bredvid de högljudda kostymerna. Hon vet hur arbetet går till. Och genom sin medverkan i dessa utskott kommer hon ha möjlighet att bevaka, påverka och utveckla politik utifrån de mänskliga rättigheterna och över nationsgränserna.

Jag är varken i Sorayas position eller skor. Hon är en slipen EU expert och kan dessa frågor. Jag litar på att hon vet vad hon gör.

Victoria Kawesa, Riksdagsledamot (3:e namn), Feminitiskt Initiativ.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: