Irlands abortlagar bryter mot mänskliga rättigheter

2014-07-15 | FemPers padlock

UTRIKES

FN:s råd för mänskliga rättighetr, UNHRC, har kritiserat Irlands mycket hårda abortlagar, som endast tillåter abort i fall då kvinnans liv är i fara. Rådet varnar nu Irland för att lagstiftningen bryter mot internationell lagstiftning rörande mänskliga rättigheter, IHRL.

Den irländska justitieministern Frances Fitzgerald utfrågades under tisdagen för andra dagen i rad av UNHRC:s Irlandsrapportör Yuval Shany i Genève, Schweiz. Shany menar att den irländska lagen The Protection of Life During Pregnancy Act kriminaliserar gravida kvinnor i strid med FN:s konvention om civila och politiska rättigheter, skriver Irish Times.

UNHRC har också kritiserat Irland för att man inte visar tecken till att förändra den skrivning i grundlagen som likställer en gravid kvinnas liv och fostrets rätt till liv. Shany undrade också hur kravet att en gravid kvinna som är självmordsbenägen men som ändå måste granskas av tre läkare innan en abort kan beviljas går ihop med FN:s konvention om civila och politiska rättigheter som skyddar henne mot ”mental tortyr”.

Dessutom ifrågasattes att den irländska abortlagen garanterar jämlikhet inför lagen då fattiga, asylsökande, omhändertagna eller rörelsehindrade inte kan eller har svårt att utnyttja möjligheten att resa till Storbritannien för att där genomgå en abort, något tusentals irländska kvinnor gör årligen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: