Könsneutrala personnummer införs i Norge

2014-06-30 | FemPers padlock

UTRIKES

Det är den norska skatteförvaltningen som planerar att gå över till könsneutrala personnummer de närmast åren. Enligt Transföreningen FPES, som skriver om beskedet, är det påtryckningar från Norges hbtq-förening LLH och transförbund FTPN som gett resultat.

– Vi har fått inspel från grupper i samhället som önskar en förändring. Vi ser också att det finns en internationell trend där flera länder tar bort könstillhörigheten ur sina identitetshandlingar, konstaterade skattedirektör Jan Christian Sandberg i en intervju för norska TV2 på söndagen.

Luca Dalen Espseth, politisk rådgivare i LLH, Norges motsvarighet till RFSL, kommenterar beskedet på FPES hemsida:

– Att leva med fel juridiskt kön betyder många problem i vardagen. Inte bara när man är ute och reser, utan även när man ska identifiera sig på postkontoret eller apoteket. Där kan vi riskera att bli diskriminerade och trakasserade.

LLH:s vice ordförande Veronica Berglyd Olsen har arbetat länge med frågan:

– Förändringen av personnumren kommer att lätta upp hela situationen för oss. För vilket juridiskt kön en person tillhör framgår ändå inte i de flesta situationer, säger hon.

Precis som i det svenska personnumret har det norska en udda siffra som betyder man och en jämn som betyder kvinna, men till skillnad från i Sverige finns ingen markering av kön med M eller K i legitimationer vilket gör att förändringen kommer att ha stor räckvidd.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: