Nej från finskt lagutskott till könsneutral äktenskapslag

2014-06-25 | Helena Brors padlock

UTRIKES

Finlands riksdags lagutskott har röstat ned ett medborgarinitiativ om en könsneutral äktenskapslagstiftning. Rösterna föll 10-6. Alla utskottsmedlemmar från Centern, Sannfinländarna, Kristdemokraterna och Förändring 2011 röstade emot förslaget. Även två av Samlingspartiets medlemmar röstade emot. I december överlämnade medborgarinitiativet Ja 2013 drygt 170 000 underskrifter för en könsneutral äktenskapslag till riksdagens talman. Lagutskottet ska senare avge riksdagens plenum ett betänkande om förslaget. Riksdagens stora sal röstar om initiativet i höst. Om en majoritet av ledamöterna då röstar för går förslaget vidare till riksdagens stora utskott, som fattar ett slutgiltigt beslut.

– Enligt våra uppgifter stödjer merparten av riksdagsledamöterna lagen, säger Sanni Moilanen på Ja 2013 till Yle. Ser vi på det övriga Norden ligger vi klart efter.

Sverige, Norge, Danmark och Island har könsneutrala äktenskapslagstiftningar. Finland, Åland och Grönland har registrerat parförhållande för homosexuella par och äktenskap för heterosexuella. I mars röstade Färöarnas lagting ned ett förslag om att införa registrerat partnerskap.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: