Gunvor G Ericson är jämställdhetspolitisk talesperson för Miljöpartiet.

#nf2014: De stora frågorna miljö och jämställdhet

2014-06-13 | Gunvor G Ericson padlock

OPINION

Inför Nordiskt forum i Malmö har miljöpartiet analyserat både regeringens budget och Miljöpartiets budgetförslag ur ett jämställdhetsperspektiv. ”Det visar att alliansregeringens budget är i det närmaste blind för dagens ojämlikhet mellan kvinnor och män”, skriver veckans valkrönikör Gunvor G Ericson som presenterar MP:s budgetförslag – som ändrar på det.

Gunvor G Ericson är gruppledare och jämställdhetspolitisk talesperson Miljöpartiet de Gröna-

Miljö och jämställdhet avgjorde EU-valet. Det konstaterar statsvetaren Camilla Sandström i en kommentar. Miljöpartiet blev största parti i Stockholm, Göteborg, Malmö, Lund och Uppsala. Även Fi fick stora framgångar framför allt i storstäderna. Samtidigt gjorde Moderaterna ett historiskt dåligt val. Väljarna straffar dem som ser miljö och jämställdhet som icke prioriterade frågor.

Hållbar utveckling kräver en jämställdhetspolitik som vill, vågar och kan utmana och förändra de grundläggande mekanismer som styr fördelningen av resurser mellan män och kvinnor i vårt samhälle. En sådan politik måste ha styrkan att påverka både offentlig och privat sektor.

Inför Nordiskt forum i Malmö har vi analyserat både regeringens budget och Miljöpartiets budgetförslag ur ett jämställdhetsperspektiv. Det visar att alliansregeringens budget är i det närmaste blind för dagens ojämlikhet mellan kvinnor och män, vilket i praktiken betyder att den gynnar män. Män har länge varit gynnade ekonomiskt på kvinnornas bekostnad. Miljöpartiet har ett väl genomtänkt, fullt finansierat budgetförslag som ändrar på det.

Miljöpartiet anklagas ibland för att bara vara medelklassfeministernas parti. Faktum är att fördelningsanalysen från Riksdagens utredningstjänst visar att 95% av dem som får förbättrad eller oförändrad privatekonomi med Miljöpartiets budgetförslag är kvinnor. Det beror bland annat på att vi höjer taket och inför golv i a-kassan, ökar underhållsstödet och höjer taket för bostadsbidraget. Det här är direkta ekonomiska transfereringar som gynnar framför allt lågavlönade kvinnor.

Miljöpartiets satsningar inom offentlig sektor är också en satsning på kvinnor. Vi satsar 2 miljarder på bemanning, arbetstidsförkortning och kompetensutveckling inom äldreomsorgen. Av de yrken som främst finns inom äldreomsorgen – undersköterskor, sjukvårdsbiträden med flera – är 92 procent kvinnor. En ökad bemanning ökar också kvaliteten på omsorgen, förbättrar arbetsmiljön och minskar trycket på kvinnliga anhöriga, som idag får ta mycket ansvar för de äldres välmående.

Regeringens blindhet för jämställdhet och miljö syns även i infrastruktursatsningarna. Statsbudgeten lägger enorma summor på vägar som framför allt används av manliga bilister. Miljöpartiet väljer klimatsmarta transporter som gynnar kvinnor – järnväg, kollektivtrafik och cykel- och gångvägar.

Miljöpartiets välfärdssatsningar betalas till stor del av de som tjänar mest, vilket till stor del är män. Vi vill höja skatten för dem som tjänar mer än 40 000 kronor i månaden. Vi höjer skatten för miljöförstörande verksamheter men har låga skatter på arbete och tjänster.

En grön feminism ser sambanden mellan jämställdhet, klimat och ekonomi. Jämställdhet är en absolut förutsättning för att klara klimatutmaningen, liksom för att få en hållbar ekonomisk utveckling. Det är dags för en regering som sätter jämställdheten och miljön i fokus.

Och jag säger som fredspristagaren Wangari Maathai ”Vi kan inte få en hållbar utveckling utan rättvis utveckling och ingen rättvis utveckling utan jämställdhet”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: