Therese Gunnarsson, kampsportsmästare.

Thaiboxaren Therese Gunnarsson i gala på lördag

2014-06-06 | Bella Frank padlock

SPORT

Listan över Therese Gunnarssons kickboxningsmedaljer är lång och respektingivande med VM-guld och en lång radda SM-guld bland annat. Men i helgen är det thaiboxning som gäller, då hon går en proffsmatch mot Pållan Carlsson i en gala i Eriksdalshallen i Stockholm på lördag.

– Det ska bli jättekul. Vi har lite olika stil, hon har lite mer av den lugnare thaistilen och jag har mer tempostil, hennes styrka är sparkar och min styrka är boxningen säger Therese Gunnarsson när vi hörs på onsdagen några dagar innan matchen.

Skillnaden mellan thaiboxning och kickboxning består dels i att man kan använda sparkar mot ben och får använda armbågar i thaiboxning, men det finns också skillnader i poängsättningen. För Therese Gunnarsson som har kickboxats i tio år men nyligen gått över till att tävla i thaiboxning och boxning finns det både fördelar och nackdelar. Det kan periodvis bli svårt att ställa om och få tekniken som krävs inom thaiboxningen att sitta.

– Det är klart att jag fått mycket ringvana av kickboxningen, men samtidigt är det svårt att ändra en stil. I kickboxning får man inga poäng om man sparkar över armarna som man får inom thai, och i thaiboxningen ska varje slag eller spark se hård ut, i kickboxning där det är ett lite högre tempo kanske man slår ett lite lösare slag först för att sedan slå ett riktigt hårt slag. Så där får jag tänka om, säger hon.

Listan över hennes medaljer är som sagt lång, hon tog sitt första SM-guld bara två år efter att hon börjat träna kickboxning, och sammanlagt har hon tagit sex SM-guld i kickboxning, flera VM-medaljer och blivit världsmästare två gånger, dels som amatör och dels som proffs. Detta trots att hon började med kampsport först i 20-årsåldern. Men när hon väl provade på kickboxning blev det förälskelse direkt:

– Jag hade testat massa andra saker innan men inget var riktigt kul, men när jag följde med och provade kickboxning då blev jag fast på en gång.


Vill bli bäst – igen

Det var efter att hon nått alla sina mål inom kickboxningen som hon beslutade sig för att hitta nya utmaningar inom andra sporter – i thaiboxning som hon tränar i Halmstad Muay Thai och boxning som hon tränar på Helsingborgs Boxningsklubb. I thaiboxning kan man tävla både på amatörnivå och på proffsnivå samtidigt, men i boxning gäller andra regler: eftersom hon har tävlat på proffsnivå i en annan sport får hon inte boxas som amatör, utan det är endast proffsnivå som gäller. Det tog ett tag att skaffa licens och skaffa promotors men i mitten av februari gick hon sin första proffsmatch i boxning i tyska Rostock. Hon vann då mot Sonja Soknic från Bosnien-Hercegovina efter bara 1,5 minut.

– Jag vann ju på knockout i första ronden, nu var inte det en jättebra motståndare enligt min åsikt, säger hon.

Hennes nya målsättningar är att bli bäst igen inom några år, i både thaiboxning och i boxning. Att vinna VM som amatör i thaiboxning och ta en proffstitel och i vinna ett världsmästarbälte inom proffsboxningen.

– Min plan är att i thaiboxningen vara där om två, tre år, i boxningen tar lite längre tid, eftersom man måste lägga ut en del pengar själv och försöka skaffa sig sponsorer.

Det kan vara svårt att få sponsorer inom båda sporterna, men hon tror inte det är så mycket svårare att som kvinna få sponsorer än för män. Therese Gunnarsson som också tar ställning och sätter ord på sina åsikter, som då hon nyligen protesterade mot Sverigedemokraterna genom att bära en t-shirt med deras logga överstruken, tycker heller inte att det är självklart att tacka ja till vilken sponsor som helst:

– Jag har tackat nej till vissa sponsorer. Jag pratade med en som kört motorsport, och de har ju jättestora kostnader, i jämförelse med det behöver jag inte jättemycket. Jag kan ju inte leva på det men klarar mig genom att jobba 75 procent.


Rätt inställning

För att nå sina mål har hon alltid tränat mycket. Nu blir det mellan 8-10 pass i veckan, hon börjar morgonen med att köra ett pass innan jobbet som socialsekreterare börjar. Så blir det nya pass efter arbetsdagens slut. Utöver sin träningsdisciplin har hon också en stor dos talang, men det handlar också om att ha rätt mental inställning förklarar hon:

– Tror du inte att du kan vinna gör du heller inte det, det första som avgör är den mentala inställningen, därefter kommer tekniken och fysiken. Jag har sett så många gånger att folk som inte har en jättebra inställning förlorar, och tvärtom.

På onsdagen var Therese Gunnarsson inte helt frisk, hon hade haft feber under natten och ont i halsen. Det var på väg att bli bättre och hon lät sig inte stressas över det:

– Ligger jag och oroar mig för att jag inte ska bli frisk så tror jag bara kroppen blir stressad, är jag fortfarande sjuk på lördag så vore det jättetråkigt, då får jag ställa in, men det är inget man kan styra över.

– Jag känner mig lugn eftersom jag vet att jag alltid gör mitt yttersta. Mycket kommer med erfarenheter, jag har varit sjuk inför matcher men ändå klarat det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: