#euval: "Aborträttsförslag förhalas av valtaktiska skäl"

2014-05-23 | FemPers padlock

UTRIKES

Enligt spanska oppositionspartier är EU-valet en chans för aborträttsförespråkarna att ta ställning mot regerande konservativa Partido Populars (PP) planer på att inskränka den nyvunna aborträtten i Spanien. De menar att en förlust för PP skulle kunna tvinga partiet att dra tillbaka lagförslaget.

Men kraven på att abortfrågan ska inkluderas i valdebatten har inte hörsammats av premiärministern Mariano Rajoy, med hänvisning till att frågan ligger utanför EU:s kompetens och att debatten därmed får anstå till efter EU-valet.

I en artikel i tidningen Público kommenterar Soraya Rodríguez, talesperson för den spanska kongressens socialistgrupp, argumentationen:

– Sedan när är kvinnors fri- och rättigheter inte EU-kompetens? Det är klart de är, såvida inte kvinnor betraktas som andra klassens medborgare.

Vänsterledamöterna i kongressen har flera gånger krävt att lagförslaget dras tillbaka, senast med stöd av 217 000 namnunderskrifter från organisationerna Avaaz och Decidir nos hace libres (ung. Att välja gör oss fria), som också menar att den spanska regeringen försöker sopa sitt kontroversiella lagsförslag under mattan under EU-valet.

I artikeln i Público säger Marisa Soleto, från Decidir Nos Hace Libres, att kampanjen mot lagförslaget kommer att fortsätta oavsett vad som händer i EU-valet, eftersom det "varken kan förändras eller förbättras, bara dras tillbaka".

Företrädare för PP har förnekat oppositionens anklagelser om förhalning, utan att man inväntar expertutlåtanden från den spanska motsvarigheten till Domstolsverket och att premiärministerns fokus är att få folk att rösta, inte att vinna röster till det egna partiet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: