#femforum: Ett lovande smakprov från Salome

2014-05-16 | Helena Brors padlock

KULTUR

På lördag den 17 maj har den premiär, men redan i lördags kunde besökarna på Feministiskt forum i Stockholm ta del av ett smakprov på en halvtimme av pjäsen. Helena Brors var på plats och gillade.

Under Feministiskt Forums sista timme bjöds en andäktig publik på ett smakprov av teatersällskapet Unga Nyskapares uppsättning av Oscar Wildes sorgespel Salome. Skådespelerskorna Alica Tserkovnaja, Sara Bohlin, Moa Nilsson och Helmi Tolonen turas om att gestalta titelprinsessan. Aktriskvartetten spelar även Salomes mor Herodias, hennes farbror/styvfar tetrarken Herodes Antipas samt alla övriga roller.

Samtliga medverkande i projektet är kvinnor. För koreografin står Disa Krosness. Kompositrisen Sandra Broström, från gruppen The Moves, har tonsatt. Scenografin, bestående av vita rosor och 50 meter tyg med fäste i taket, är Fathia Mohidins verk. De retrofuturistiskt gråskimrande dräkterna och de Dante Rosetti-flätade perukerna är formgivna av Linn Wara.

I Anna Jakobssons experimentella regi blir pubertetsflickan Salome ett offer. Hon är ett barn med en vuxen kvinnas kropp som faller offer för Herodes incestuösa lustar och Herodias regionalpolitiska ränker.

Unga Nyskapare har under våren arrangerat spoken word-workshops i samarbete med StreetGäris och Studiefrämjandets ungdomssatsning ”Fånga kraften”. Texter från workshoparna används i skådespelet. Sällskapet har även spelat in dansfilm tillsammans med en grupp unga kvinnor från Tensta.

Salome har premiär på Teater Alma 17 maj. Baserat på det halvtimmeslånga smakprovet kan jag rekommendera hela föreställningen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: