#euvalet: Förening undersöker tillgängligheten i vallokalerna

2014-05-15 | FemPers padlock

INRIKES

Föreningen Tillgängligt Nu kommer att genomföra en rikstäckande undersökning av tillgängligheten i vallokalerna under EU-valet 2014. Det meddelar föreningen i dag med anledning av Internationella Tillgänglighetsdagen som äger.

Föreningen Tillgängligt Nu verkar för främjandet av tillgänglighet och vill att alla ska kunna rösta i sin vallokal - oavsett funktionsnedsättning. Via sin hemsida kommer de som vill kunna undersöka tillgängligheten i sin vallokal, dela med sig av sina resultat samt ta del av andras resultat.

– Möjligheten att kunna gå till sin vallokal är grundläggande och avgörande för om Sverige kan kalla sig en demokrati för alla. Vi vill se till att alla oavsett funktionalitet får samma möjligheter att rösta i sin vallokal! säger Anna Kain Wyatt, ordförande i Tillgängligt Nu, i ett pressmeddelande.

I höstas avskaffade regeringen möjligheten för kommuner att söka dispens för otillgängliga vallokaler. Nu ska alla vallokaler vara tillgängliga. Aktiva inom funktionshinderrörelsen kommer den 25:e maj tillsammans med Tillgängligt Nu att undersöka sina vallokaler samband med att de röstar.

Resultatet kommer att sammanställas så att valmyndigheten får underlag för att förbättra tillgängligheten där det behövs inför valen i september. Resultaten kommer också att finnas tillgängliga på webbsidan under och efter undersökningen.

Efter förra riksdagsvalet presenterade Nätverket Unga För Tillgänglighet dyster statistik gällande tillgängligheten i vallokaler. Nu tar Tillgängligt Nu över stafettpinnen och undersöker årets vallokaler. Vi göra allt vi kan för att belysa hinder och jobba för ett tillgängligare Sverige - där alla kan rösta på lika villkor, säger Daniel Göransson, Vice ordförande Tillgängligt Nu.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: