Majoritet vill bevara undantag i ny lag om tvångsäktenskap

2014-05-14 | FemPers padlock

INRIKES

På tisdagen togs regeringens lagförslag för att skärpa påföljden vid tvångsäktenskap upp av riksdagens justitieutskott. Majoriteten stödjer förslaget, inklusive det undantag som gör det möjligt att även i fortsättningen erkänna tvångsäktenskap, utländska barnäktenskap och fullmaktsäktenskap under vissa omständigheter.

Sedan tidigare är det straffbart som olaga tvång att tvinga någon till äktenskap. Med förslaget till ny lagstiftning blir fler handlingar straffbara och brottet ska kunna leda till fyra års fängelse. Lagförslaget omfattar inte bara formella äktenskap, utan även äktenskapsliknande förbindelser.

Vänsterpartiet hade velat gå längre. Det framgår av ett pressmeddelande efter beslutet i justitieutskottet.

– Vi är besvikna och bedrövade över att inga andra partier ställde sig bakom vår motion om att täppa till kryphålen i lagen genom att ta bort undantagsregeln, säger Lena Olsson och Marianne Berg som är ledamot respektive ersättare för Vänsterpartiet i Justitieutskottet.

De menar att lagstiftningen både ska fungera som ett skydd för människor som riskerar att få sina mänskliga rättigheter kränkta och som ett normerande verktyg för att få till attitydförändringar i samhället. Marianne Berg hoppas att fler partier röstar för motionen när riksdagen röstar om lagförslaget den 26 maj. Och Vänsterpartiet får stöd av Zinat Pirazadeh, komiker, skådespelare, författare och ambassadör för FN-förbundet.

– Om Sverige ska vara ett föregångsland för barns, ungas och kvinnors rättigheter, måste vi stå upp för de mänskliga rättigheterna och stoppa barn- och tvångsäktenskap i alla dess former, säger hon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: