Suzanne Osten tillbaka på Göteborgs Stadsteater

2014-05-13 | FemPers padlock

KULTUR

Suzanne Osten avslutar nu ett nästan 40-årigt uppdrag som konstnärlig ledare för Unga Klara, där hon under våren rosats för Lammungarnas fest av Leonora Carrington. Nu fortsätter Osten till Göteborgs Stadsteater där hon senast hade stora framgångar med Lorcas Publiken 2009.

– Det finns en bra publik i Göteborg, dynamisk och intresserad av etiska och politiska diskussioner. Det ska bli oerhört kul att få komma tillbaka och det med den här uppsättningen som är maffig, komplex och underhållande. Jag gillar också att ha en stor ensemble, det blir många kroppar och olika åldrar, säger Suzanne Osten som nu återvänder till Göteborgs stadsteater med pjäsen Annas garderob.

Anna Freud, Sigmund Freuds dotter, var banbrytande inom barnpsykoanalysen och låg bakom den moderna synen på barnet. Dramatikern och psykoanalytikern Ann-Sofie Bárány har skapat en djärv berättelse om yrkesliv, kärlek och sexualitet som sträcker sig över flera epoker och kontinenter. Regisserar gör Suzanne Osten, som fyller 70 år och är mer vital än någonsin. Titelrollen spelas av Ann Petrén.

– I Annas garderob är ett stort drama med otroligt intressanta kvinnoroller i förgrunden. Och det betyder väldigt mycket att Suzanne Osten nu kommer tillbaka till Göteborgs Stadsteater. Vi kan se fram emot en smart, vild och engagerande föreställning, säger Anna Takanen, konstnärlig ledare för Göteborgs Stadsteater.

Anna Freud var pionjär inom barnpsykoanalysen. I I Annas garderob får vi följa henne i både yrkes- och privatlivet. Hennes möte med livskamraten amerikanskan Dorothy Burlingham på 1920-talet får ett parallellt skeende när den amerikanska barnpsykoanalytikern Eve, som har Anna Freud som idol, träffar HBT-aktivisten Peg på det friare 1970-talet.

– I Annas garderob är en berättelse om hur barnperspektivet växer fram i Europa men också en historia om kärlek, framför allt lesbisk kärlek där jag tolkar Anna Freuds kamp med sin lust. Anna Freud var begåvad i människokärlek men tampades hela sitt liv med sexuella förbud som härstammade både från omvärlden och henne själv. Därtill var hon en blyg kvinna, säger Ann-Sofie Bárány.

Ann Petrén tillhör Kulturhuset Stadsteaterns fasta ensemble. På Göteborgs Stadsteater spelade hon senast i Publiken 2009 och i Familjen 2010 samt gästspelade med Vit, rik, fri 2011. Nu gör hon titelrollen i I Annas garderob:

– Pjäsen skildrar intressanta och spännande teman. Att man började se barn som kompetenta människor och inte som små vuxna och så skildrar den en del av HBT-rörelsens historia. Det ska bli mycket roligt att få återförenas med Suzanne Osten och att återvända till Göteborg, säger hon.

Ann–Sofie Bárány är psykoanalytiker och dramatiker. I Annas garderob blir den femte av Báránys pjäser som Suzanne Osten regisserar. 2012 sattes Báránys Jag vill få vara Mamma upp på Göteborgs Stadsteater. Uppsättningen var ett samarbete med Moomsteatern i Malmö.

I Annas garderob har urpremiär den 17 oktober på Stora Scen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: