Det blir massivt, säger Maria Almström, kommunikationsansvarig på Nordiskt Forum.

#NF2014: Nedräkningen har börjat

2014-05-12 | Katarina Andersson padlock

INRIKES

I måndags var det precis en månad innan Nordiskt Forum startar. 5000 biljetter är sålda och över 400 programpunkter inplanerade. Arbetat med att ta fram ett slutdokument har processats under våren och nu bjuder arrangörerna in för fler förslag.

Röster inför Nordiskt Forum:

1. Vad tror du att konferensen kan åstadkomma?

2. Vad ser du mest fram emot?

Anna Serner, VD Svenska Filminstitutet. Medverkar i programpunkten All the world´s stage, Women and gender in art and entertainment lördag 14 juni.

1. Förmedla ny och mer kunskap, framför allt till de närvarande men även till allmänheten. Jag hoppas att konferensen kommer bevakas av media och att de feministiska frågorna ska sättas in i olika aktuella samhällsperspektiv och inte bara bli en enfrågebevakning.

2. Att träffa intressanta människor. Och att få energi!


Trifa Shakely, grundare av Ain’t I a Woman, en kampanj för papperslösa kvinnors rätt till skydd. Medverkar i programpunkten Borders, nations, papers. Feminist perspectives on asylum and migration fredag 13 juni.

1. Vi vill att kampanjens krav på att rätten till skydd ska ges alla kvinnor oavsett legal status ska prioriteras och föras in i arbetet kring våld mot kvinnor. Vi hoppas på samtal och samarbete med kvinnojourrörelsen, feminister och rättssamhället för att lägga upp arbetet kring papperslösa kvinnors behov, vad som behövs och hur arbetet kan planeras och genomföras.

2.Vi ser fram emot möten och samtalen som pågår i frågor som berör kampanjen: asyl, kön och våld. och papperslösa kvinnors livsvillkor i andra nordiska länder. Det ska bli intressant att utbytta strategier och inledda samarbeten.


Rebecka Bohlin, journalist och författare, medverkar bland annat i programpunkten Sju år med RUT - vad har hänt? söndag 15 juni.

1. Jag tror att denna typ av konferenser framför allt fungerar medvetandehöjande - vi som kommer blir inspirerade och påfyllda av feministisk energi som vi sprider vidare i våra respektive politiska sammanhang och jobb.

2. Jag ser mest fram emot mötet med många spännande människor, nya perspektiv på hur den feministiska kampen bedrivs på andra orter samt att få möjlighet att nå ut till en så stor och intresserad publik med workshopen Bit inte ihop! Sätt gränser på jobbet.


Malin Roux, RealStars, oberoende ideell organisation med syfte att verka för en bättre värld fri från sextrafficking. Realstars anordnar tre work shops under Nordiskt Forum på temat Fair sex.

1.Jag hoppas kvinnors mänskliga rättigheter kommer högre på olika agendor, mer kraftfulla åtgärder mot förtryck och våld mot kvinnor samt att kvinnor får större inflytande på olika nivåer, från situationen i den egna familjen till FN och i länders regeringar.

2.Det är svårt att svara på. Alla möten, konferenser och vår workshop för FAIR SEX och mot Trafficking och övergrepp.


Alexandra Pascalidou, journalist och författare, talar under programpunkten From womb to tomb, Feminist economics and upgrading the Nordic Model, om ekonomiska lärdomar från Grekland. Fredag 13 juni.

1. Förändring. Förbättring för världens kvinnor. I och utanför Sverige.

2. Korsbefruktningen, inspirationen, kraften att orka kämpa vidare.

Ulrika Westerlund, förbundsordförande RFSL.

1. Hoppas på ett brett förankrat politiskt dokument, där hela civila samhället som är engagerade i feministiska frågor fått komma till tals.

2. Hoppas på mycket nätverkande. Kommer vara på både den parallella feministiska festivalen och på forumet.

Vanessa Marko, grundare av det musikaliska kollektivet Femtastic och initiativtagare till kampanjen Fatta.

1. Nätverk, pepp och ny kunskap. En ny typ av Almedalen, känsla av styrka och feministisk organisation på verkligt hög maktnivå.

2. Fatta-manifestationen, invigningen, tal och fester.

Nedräkningen till Nordiskt Forum fortsätter, i takt med att feministiska frågor uppmärksammats alltmer under våren. I dag är det precis en månad kvar tills konferensen drar igång. Hittills har närmare 5000 deltagare anmält sig och programmet är i princip fullbokat. För den som redan nu vill bidra till utformningen av slutdokumentet finns ett utkast tillgängligt på webben, dit förslag mottages.

- Det finns ett jättestort intresse, och vi är jätteglada att det nu äntligen händer, säger Maria Almström, kommunikationsstrateg för Nordiskt Forum.

Trycket på att medverka har varit stort, och arrangörerna har blivit tvungna att sätta stopp för vissa aktiviteter, både i det öppna programmet och på de fyra scenerna. Maria Almström uppskattar antalet programpunkter till ungefär 400, ”det är massivt”.


Gratis boende i skolor

Konferensen har gott understöd. Till exempel erbjuder Malmö stad deltagare gratis boende i skolor, och antalet volontärer som anmält intresse har varit över förväntan.

- Vi får jättemycket hjälp, säger Maria Almström.

Under Nordiskt Forum kommer ett slutdokument att överlämnas till Nordens jämställdhetsministrar och chefen för UN Women. De 200 kvinnoorganisationer som står som initiativtagare till Nordiskt Forum har via sina paraplyorganisationer tillsammans arbetat fram ett utkast till slutdokument. Detta finns sedan några dagar tillgängligt på webben. Både privatpersoner och organisationer kan inkomma med synpunkter och förslag fram till forumets början.


En övning i demokrati

- Sedan fortsätter arbetet under forumets gång, och vi kommer att ha rapportörer som samlar in nya förslag som kommer upp i det nordiska programmet, förklarar Maria Almström. Tillsammans med det som kommer in via webben lämnas det sedan över till en textkommitté som gör en snabb omarbetning på plats, innan överlämningen sker.

Enligt Almström har det varit en omfattande process att ta fram utkastet, eller som hon uttrycker det, en övning i demokrati.

- Det rör sig om fem länder med olika agendor och situation. Det här är vad de har kommit fram till hittills.


Hur precisa krav kommer det att handla om?

- Det beror på vad som kommer in. Får vi in specifika krav på detaljnivå så tar textkommittén ställning till det. De får titta på om det är ett bra förslag som kan funka i alla länder, eller föreslå det för länder där det är genomförbart.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: