Global folkomröstning föreslås inför aktionsdag mot militarism

2014-04-11 | FemPers padlock

UTRIKES

Källa: Office of the High Commissioner for Human Rights, OHCHR

FN:s oberoende expert, Alfred de Zayas, föreslår en revolutionerande åtgärd som ska leda till global vapennedrustning och utlyser en global folkomröstning för att förverkliga detta. Istället ska investeringar göras i social upprustning, rekommenderar han.

Den 14 april är FN:s "Global Day of Action on Military Spending". De globala militära utgifterna utgjorde en orimlig resursanvändning av totalt 1 750 miljarder dollar under 2012, enligt Stockholms internationella fredsforskningsinstitut.

Samtidigt lever miljontals människor i extrem fattigdom, dör av undernäring och saknar sjukvård och pandemier fortsätter att döda. Det är nödvändigt att införa militär nedrustning och flytta budgetar från vapenproduktion, krigshetsande, övervakning av privatpersoner och ägna tillgängliga resurser åt att ta itu med globala utmaningar, inklusive humanitärt bistånd, miljö, klimatförändringar, förebyggande av pandemier och utvecklingen av en grön ekonomi.

FN:s post-2015 utvecklingsagenda, kan endast uppnås om regeringar världen över minskar sina vapenhandeln och prioriterar att stärka den nationella och internationella säkerheten genom att främja de mänskliga rättigheterna.

– Jag är förvånad över att få har uttryckt indignation över den oproportionerliga nivån av militära utgifter inom ramen av den nuvarande globala socioekonomiska krisen. Där det ska utövas åtstramning är i slösaktiga militärutgifter, inte i den sociala tryggheten, säger FN:s oberoende expert, Alfred de Zayas.

Han går ännu längre med sina rekommendationer och menar att det ska hållas en global folkomröstning om detta. Han menar att varje demokrati måste engagera det civila samhället i budgetprocessen och alla sektorer i samhället måste konsulteras för att avgöra de verkliga prioriteringarna.

– En minskning av militärutgifterna med 10 procent årligen skulle vara rimligt. Detta i kombination med ett par program för omskolning av arbetskraften och omdirigering av resurser på ett sätt som skapar sysselsättning och utvecklar den sociala välfärden, rekommenderar FN:s oberoende expert.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: