Nesreen Salem

Massrättegång utan försvar

2014-03-28 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

”Grotesk” har Amnesty International kallat den chockerande dödsdomen mot 529 människor som utfärdats av Minya Criminal Court i Egypten. Nesreen Salem, egyptisk kvinnorättsaktivist och skribent kommenterar dödsdomen som har skakat omvärlden.

För att protestera via Avaaz: Stop the Mass Execution.

Tidigare intervju med Nasreen Salem.

Ingen jurist tilläts närvara under rättegången, sade advokaten Khaled El-Komy till Al-Ahram's Arabic. Endast 147 utav de 529 dödsdömda var närvarande. De uppges av myndigheten i Egypten vara medlemmar i det nu terroristförklarade Muslimska brödraskapet. Men förmodligen har många bland de dömda ingen förbindelse med organisationen alls. Detta tror Nesreen Salem, egyptisk kvinnorättsaktivist och skribent som har följt nyheten.

– Det kan vara människor på fel plats, fel tid bara. Rättegången hade två utfrågningar och advokaterna fick inte tillträde ens för att presentera sina bevis. Så hela processen gör domen orättvis. Det sägs inte vilket brott var och en begått för att förtjäna dödsdom. Jag hörde att några av de dömda på listan inte ens sitter i fängelse, några befinner sig till och med utomlands.


Bådar inte gott

En dödsdom mot så många utan en reguljär rättegång och tillgång till försvar, det är något helt nytt för egyptier. Enligt lagen kan dock ingen avrättas utan stormuftin Allam, den officiella ämbetsmannens tillstånd. Den 28 april förväntas stormuftin att skriva under domen, något som många tvivlar på att hända.

Nesreen Salem betraktar, liksom många andra i Egypten, domen mest som ett politisk spel och en dramatisk maktutövning för att skrämma motståndarna. Hon tror och hoppas att domen upphävs.

– Men oavsett hur det här utvecklas, har sådant inte hänt i Egyptens historia och bådar inte gott för militärregimen. Nu har de skapat en internationell skandal och sitter fast i sin egen fälla. Jag undrar hur de har tänkt! Men man vet inte vad som händer bakom stängda dörrar och om de har någon plan med det hela. Oavsett, även om de till slut nöjer sig med att hänga ett par människor på listan, får de i alla fall många fördömanden efter detta.

– Statens måltavla är inte bara islamisterna, de attackerar vilken oppositionell röst som helst, genom att ropa ”vargen”, det vill säga ”islamister”. Och det är inte längre effektivt att agera så, eftersom det visar sig att många så kallade ”vargar” är kristna kopter eller andra minoriteter och oliktänkande.


Kyliga relationer

Inte nog med dödsdomar för 529 människor, redan den 28 april planeras en ny massrättegång i södra Egypten. Domstolen ska döma ytterligare 683 misstänkta islamister samt brödraskapets högsta ledare Mohamed Badie.

Under veckan har Arab League summit i Kuwait ägt rum där bland annat Qatars representant uppmanat den egyptiska regimen till försoning med sina opponenter. Qatar stödjer brödraskapet och har därmed haft kyliga relationer med det nya styret sedan Morsi störtades.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: