Tusentals protesterade efter mordförsöket i Malmö

2014-03-09 | FemPers padlock

INRIKES

Uppslutningen var stor, trots kort varsel, vid de manifestationer som omedelbart utlystes efter mordförsöket i Malmö natten till söndagen. Läget för svårast skadade beskrivs nu som stabilt. Han är en välkänd feministisk aktivist i Malmö som bland annat har kämpat mot homofobi bland fotbollssupportrar.

Läs också:

2014-03-09 En älskad kamrat ligger i koma

I Malmö fördes fyra män och två kvinnor till sjukhus strax efter midnatt, natten till söndagen, sedan de attackerats med kniv, och en av männens skador beskrivs som livshotande. Polisen betecknar attacken som ett mordförsök. Tre personer, varav två av polisen kända nazister, greps för dådet, som skedde i sydöstra Malmö.

Dådet har väckt bestörtning långt utanför Sveriges gränser och solidaritetsmanifestationer hölls under söndagen runt om i landet, bland annat i Göteborg, Uppsala, Umeå, Jönköping, Västerås, Lund.Med kort varsel uppges cirka 1 500 personer ha samlats mitt på dagen i Malmö för att ge uttryck för ta avstånd från nazisternas våld och stå upp för solidaritet och mänskliga rättigheter.

– Vi ska visa att vi är många, vi ska visa att vi är starka, vi ska visa att vi inte tänker sluta bekämpa rasism och fascim, sade Pål Brunnström från Vänsterpartiet i Malmö i sitt tal under manifestationen.

I Stockholm fick Katarinavägen stängas av när uppåt 2 000 personer samlades vid 18-tiden vid La Mano på Södermalm.
Flera av talarna kände de som attackerades i Malmö personligen och talen innehöll både sorg och ilska. Uppslutningen ingjöt styrka för att fortsatta kampen mot nazisternas våld, men flera talare lyfte också fram en oro för många tongivande mediers naivitet och beskrivningar av våldet som bråk, och offer och förövare som "lika goda kålsupare".

Attacken inträffade enligt vittnesuppgifter till Sydsvenskan, i anslutning till den feministiska Ta natten tillbaka-demonstrationen som startade klockan 22 och pågick under lördagskvällen på Möllevångstorget, nära den plats där attacken ägde rum. Detta som en del i aktiviteterna kring den 8 mars, internationella kvinnodagen.

Enligt uppgifter till tidningen Arbetaren och flera andra medier har tre personer knivskurits av nazisterna och den allvarligast skadade är en ung man som är mycket aktiv inom en av Malmö FF:s supportergrupper och bland annat engagerat sig mot homofobi på fotbollsläktaren. En ska ha fått en lunga punkterad och är också kvar på sjukhuset.

Arbetaren skriver att det finns samstämmiga uppgifter från människor som befunnit sig på platsen om att en grupp på minst sex nazister gått till attack. En av de större nazistgrupperingarna i Sverige har pekats ut, men ingen har ännu tagit på sig dådet.

Under söndagen arrangeras demonstrationer i Malmö, Uppsala, Umeå, Stockholm, Jönköping, Västerås, Lund och Göteborg, med reservation att det kan tillkomma fler manifestationer, i protest mot attacken.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: