Finlands regering planerar liten skärpning av sexköpslag

2014-03-07 | ulrik wemmenhed padlock

UTRIKES

Finlands sexköpslag står inför en skärpning. Det meddelade justitieminister Anna-Maja Henriksson tidigare i veckan.

Nuvarande lagstiftning, som kom till 2006, tillåter sexköp i Finland så länge den som säljer sex inte är minderårig eller utsatt för koppleri eller människohandel. Problemet med den rådande lagformuleringen har varit att även om en kvinna i prostitution varit utsatt för just koppleri eller människohandel ligger ansvaret på åklagaren att bevisa att sexköparen på förhand känt till säljarens koppling till trafficking, vilket visat sig i det närmaste omöjligt.

Lagen har sedan den kom till år för åtta år sedan enbart lett till ett fåtal fällande domar. Den nya lagen är därför tänkt att öka köparens ansvar, eftersom det ska räcka med att den som köpt sex anses ha skäl att misstänka människohandel eller koppleri för att begå ett brott och fällas.

Justeringsförslaget av lagen som nu presenteras har tagits fram av en utredning som justitieministern beställde förra hösten. Utredningen föreslog totalförbud mot sexköp, i likhet med det förbud som sedan 1999 råder i Sverige, med argumentet att det även skulle skapa ett starkare opinionsklimat emot sexhandel. Regeringen är dock splittrad i frågan och något totalförbud är inte att vänta.

Efter en remissrunda ska den föreslagna lagändringen i höst föras till riksdagen där den förväntas godkännas.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: