Barnmorskor på Akademiska säger upp sig i protest

2014-03-05 | Mårten Färlin padlock 1

EKONOMI

Läs mer här

Barnmorskor säger upp sig

Fler barnmorskor har sagt upp sig

Vårdförbundet: Toppen av ett isberg

I slutet av förra veckan rapporterade Upsala nya tidning (UNT) att 28 barnmorskor sagt upp sig från Akademiska sjukhuset i Uppsala. Efter ett möte med arbetsgivaren i måndags uppges 30 ha sagt upp sig, samt att antalet fortsätter att öka.

Anledningen är att anställda barnmorskor tillsammans med avgångsklassen för barnmorskestudenter på Uppsala universitet har ställt krav på högre lön: minst 30 000 kronor i ingångslön för nyutexaminerade och 5 000 kronor i lönepåslag för övriga. Kraven har dock inte uppfyllts.

– Vi lägger fram de här kraven för att ta ansvar för och bibehålla vårdkvalitén. Höjs inte lönerna kan man inte behålla kompetent personal och inom vår profession är erfarna kolleger nödvändigt, annars fungerar inte vården. Vi står fast vid våra krav, säger barnmorska Jenny Kihlström Larsson till UNT.

Verksamhetschefen för kvinnokliniken, Masoumeh Rezapour Isfahani, säger till UNT att ledningen på kvinnokliniken håller med barnmorskorna om att lönerna är låga.

– Vi delar bilden och vi vill arbeta långsiktigt med frågan. Om ett par år hoppas vi ha kommit upp i rätt lönenivåer. Men i dagsläget är det påslaget på 4,4 procent som gäller för barnmorskorna. Det är dubbelt så mycket som för övriga på sjukhuset. Det generella påslaget blir 2,2 procent, säger hon till UNT.

4,4 procent innebär enligt UNT en löneökning på cirka 1 000 till 1 500 kronor. Uppsägningstiden är tre månader och många är oroade för hur situationen ska se ut i sommar.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140307 - Moa Ekman

Åh vad jag tycker att detta är en av de viktigaste feministiska frågorna just nu! Kvinnors rätt att kunna sig trygga inför sitt födande. Få rätt till kunskap, kontinuitet och ett säkert födande. Och ÅH vad jag inte tycker att det får den plats som det borde i det feministiska samtalet. KRAM alla systrar ha fin 8 mars!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: