Ny studie: Homofobi förkortar hbtq-personers liv

2014-02-28 | Lina Svensberg padlock

FEMINISM

Studien i sin helhet finns publicerad online i Social Science & Medicine.

I den första studien någonsin som tittar på sambandet mellan dödlighet och negativ attityd mot hbtq-personer, fann forskare vid Columbia University's Mailman School of Public Health att hbtq-personer som lever i samhällen där invånarna generellt har en negativ inställning till sexuella minoriteter, i genomsnitt lever tolv år kortare än hbtq-personer som lever i samhällen där invånarna generellt har en positiv inställning till sexuella minoriteter.

Studien leddes av Mark Hatzenbuehler, PhD och assisterande professor vid institutionen för Sociomedical Sciences vid Columbia University's Mailman School of Public Health. Han menar att studien visar att livslängden påverkas negativt av att utsättas för fördomar och diskriminering. Han påpekar att HBTQ-personer som lever i gay-negativa samhällen lever kortare än hbtq-personer i gay-positiva samhällen oberoende av deras inkomst, kön, etnicitet och ålder, samt samhällets medelinkomst och utbildningsnivå. Skillnaden i livslängd motsvarar skillnaderna hos personer med respektive utan högre utbildning.

I studien användes separat statistik kring attityder kring sexuella minoriteter, och studien skiljer sig på så sätt från tidigare studier som gjorts kring socialt stigma och dödlighet, där resultaten istället baserats på de attityder som personer i studien själva uppger att de möter från omgivningen.

Studien visar bland annat att hbtq-personer i gay-negativa samhällen löper tre gånger så hög risk att utsättas för våld, och att dödsfallen bland hbtq-personer i gay-negativa samhällen i högre grad är kopplade till kardiovaskulära sjukdomar. Mark Hatzenbuhler menar att psykosociala stressorer är starkt kopplade till kardiovaskulära sjukdomar, vilket betyder att diskriminering och stigmatisering, som kan orsaka psykosocial stress indirekt leder till ökad dödlighet hos hbtq-personer i gay-negativa samhällen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: