Majoritet för samvetsfrihet vid abort i norska parlamentet

2014-01-31 | FemPers padlock

UTRIKES

Intensiv debatt pågår i Norge om ett regeringsförslag från i höstas om samvetsfrihet för vårdpersonal vid abort. Tidningen Ottar rapporterar om förslaget, som innebär att läkare skulle få rätt att vägra att hänvisa vidare till gynekolog.

En kvinna som vill göra abort i Norge söker först vård via en allmänläkare i motsvarande primärvården, som i sin tur skickar remiss till en gynekolog eller kvinnoklinik där aborten kan utföras. Därför skulle lagförslaget orsaka problem exempelvis på orter det inte finns större sjukhus med flera läkare. Patienterna skulle också riskera att möta en abortmotståndare när de söker vård, och bli runtskickade till olika läkare. Ottar konstaterar också att det finns risk för att kvinnor inte får vård och behandling tillräckligt snabbt i och med att Norges övre veckogräns för fri abort är vecka 12.

Enligt norska medier stöds förslaget redan av en knapp majoritet i parlamentet och ytterligare ett parti överväger för närvarande att ställa sig bakom.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: