Tusentals visade sin avsky mot sexuellt våld och för krav på samtycke.

Gudrun Schyman: ”Ett genombrott för feminismen”

2014-01-18 | Bella Frank padlock

INRIKES

Efter en rad kontroversiella friande domar i våldtäktsmål från Umeå i norr till Lund i söder ville många under lördagen visa sin avsky mot sexuella övergrepp och våldtäkt. Flera tusen samlades på Medborgarplatsen i Stockholm mot sexuellt våld och för samtycke.

Se hela manifestationen här på Tv4.

Snöflingor dalade ner över omkring 3 000 demonstranter som enligt polisens uppskattning hade kommit för att lyssna på en lång talarlista. Från scenen hördes också musik av bland annat Sa'ra Charismata samt uppläsning av berättelser som skickats in till Twitter-initiativet #Mörkertalet som sattes i gång av Martina Sundman kring årsskiftet.

Till stort jubel talade två av Feministiskt intitiativs talespersoner. Sissela Nordling Blanco sa att det är nog nu, nog med att kvinnor inte tas på allvar av vare sig polis eller rättsväsende och att det krävs en feministisk politik på alla politikområden.


Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco möttes av stort jubel.

Gudrun Schyman, som bara två dagar tidigare hade fått en kort minut att svara på journalisten Belinda Olssons funderingar kring om feminismen spårat ut, gjorde en återkoppling till SVT:s program Fittstim i sitt tal:

– Det är ingen feministisk urspårning utan snarare tvärtom, nu är det feminismens genombrott, nu kommer äntligen den tid som vi kommer att beskriva i historien som då det påbörjades, sade hon och fortsatte med att säga att historien kommer att se tillbaka den här tiden som då det skedde ett efterlängtat paradigmskifte:

– Den tid då vi gick ifrån att se på varandra som kön till att se på varandra som människor, då vi förstod att det är varje människas värde som gäller.

Tidigare i veckan protesterade unga kvinnor utanför Lunds tingsrätt med anledning av den senaste i raden av uppmärksammade, och kontroversiella, domar i våldtäktsmål. Det var också den domen som fick en av huvudorganisatörerna, journalisten Cissi Wallin, till manifestationen i Stockholm att känna att botten var nådd. Under bara några dagar har ett stort antal organisationer och grupper mobiliserat och arrangerat protesten. Stora delar av torget på Medborgarplatsen var tätt packat av folk i olika åldrar.

Jämlikhetskonsult Lukas Romson talade om vikten av att ta på allvar det våld som riktas specifikt mot transkvinnor:

– Internationell forskning visar att transkvinnor är en av de grupper som utsätts för mest våld.

– Det är inte rimligt att transkvinnor ej välkomnas på alla kvinnojourer, däremot är det rimligt att ett ja är ett ja och ett nej är ett nej.


SKR:s förbundssekreterare Olga Persson talade om en bevisbörda ”bortom orimligt tvivel”.

Olga Persson, förbundssekreterare för Sveriges kvinno- och tjejjourers riksförbund, SKR, berättade om en tidigare protest mot sexuellt våld efter det så kallade Stureplansmålet då en kvinna varit utsatt för en grov gruppvåldtäkt.

— Under den manifestationen stod kvinnan i publiken och jag vet att det är många som är här i dag som har den erfarenheten, och det är därför jag är här, sade hon.

Hon kritiserade svenskt domstolsväsende där hon menade att rättsprincipen om att bevisa något ”bortom allt rimligt tvivel” har ersatts av ”bortom allt orimligt tvivel” och pekade bland annat på fallet då en fosterhemspappa friades från åtal om våldtäkt mot barn trots att hans sperma hade hittats i hans underliv. Rätten godtog mannens utsaga om att hon hade kunnat placera hans sperma där själv.

Polisen Martin Marmgren, skådespelaren Björn Kjellman, författaren och journalisten Katarina Wennstam, folkpartisten och EU-minister Birgitta Ohlsson samt Talin Davidian från Tjejers rätt i samhället var några av de andra som medverkade.Leila Qaraee från Kvinnors nätverk som var med och arrangerade.


EU-minister Birgitta Ohlsson var stolt över att Folkpartiet är för en samtyckeslag.


Feministiskt initiativ skrev på Twitter på lördagskvällen att partiet fått 953 nya medlemmar bara sedan i torsdags (då SVT-programmet Fittstim sändes).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: