Mellan 2000-3000 personer manifesterade mot rasism i Karlstad i går.

Karlstad manifesterade mot rasism

2013-12-30 | Katarina Rosengren Falk padlock

INRIKES

Stafettpinnen från Kärrtorp mobiliserar en våg av motstånd från ort till ort. I mellandagarna hade stafettpinnen kommit till en av de städer där Svenskarnas parti storsatsar inför valet 2014, Karlstad. Katarina Rosengren Falk var på plats.

Två frågor till några av deltagarna:

1) Varför deltog du i manifestationen i Karlstad igår?

2) Vad tyckte och kände du?

Emma Gustafsson, som just nu bor i Karlstad igen, och är uppvuxen där svarade:

– Därför att jag inte vet något viktigare än att försöka bekämpa förtryck av alla slag. Att delat igår är ett sätt, jag ville vara med och visa hur många vi faktiskt är som absolut inte är främlingsfientliga i ett samhälle som är det.

– Jag kände mig upprymd, stärkt och glad. Jag tycker det är fantastiskt att så många dök upp, det var någon som sa att det aldrig har varit en större demonstration i Karlstad.


Senait Tesfai, som också uppvuxen i Karlstad men numera är Stockholmare:

– Min främsta anledning var för att visa hur viktigt och relevant ämnet är. Att det sker i Karlstad gör saken ännu bättre. Under min uppväxt här så talades det sällan om rasism överhuvudtaget. Man bara accepterade situationen.

– Jag blev överraskad över hur många som deltog. Det var fint att vara del av någonting på det sättet. Samtidigt saknade jag själva mångfalden i publiken. Men visst tyckte jag att det hela var mäktigt!


Jodit Tesfai har vuxit upp i Karlstad, bott i Oslo tidigare och bor numera i Borås:

– Jag tycker det är extremt viktigt att visa sin ståndpunkt gentemot rasism och förtryck, speciellt i dagens Sverige. Sedan var jag väldigt nyfiken på hur många som skulle dyka upp. Jag blev positivt överraskad! I Karlstad är blir man medveten om rasism, den syns väldigt tydligt men det talas aldrig, eller åtminstone väldigt sällan, om det.

– Jag kände mig glad och stolt över alla närvarande. Stämningen var på topp och man kände gemenskap.


Stina Svartvik har också vuxit upp i Karlstad men har flyttat till Göteborg:

– Jag skulle ha gått vart jag än bodde men det kändes extra hoppingivande att just Karlstad anordnade en manifestation och att så många kom. Det känns rätt ”slappt” i många sammanhang här annars. Och självklart för att visa att vi är många, då rasister och nazister att får det att verka som om de är asmånga!

– Jag kände mig hoppfull över att både barn, vuxna och pensionärer var där.


Även Amy Schöning är uppvuxen i Karlstad men har flyttat till Stockholm sedan några år:

– Det är viktigt att kämpa mot och synliggöra rasism och andra förtryck varje dag. Men extra viktigt att delat vid större, arrangerade manifestationer när tillfälle ges. För mig var det en absolut självklarhet att vara med och visa att Karlstad har/måste ha nolltolerans mot rasism.

– Jag trodde att det skulle närvara en hel del folk men hade inte förväntat mig att vi skulle vara så många som vi var. Det var en otroligt positiv stämning bland personerna där, som var i alla åldrar, vilket gjorde mig peppad och hoppfull. Det är bra att Karlstad var en av många platser som har uppmärksammat det som hände i Kärrtorp i en fredlig demonstration mot rasism och nazism.

Två dagar före julafton år 2013 samlades ungefär 20 000 personer i ett grått och fuktigt Kärrtorp utanför Stockholm. Säkert hade många alldeles egna skäl till att ta sig dit med de överfulla tunnelbanetågen, promenera från sina hem i närheten i snålblåst eller sitta fast i långa bilköer på väg dit. Men troligtvis var det också många som avbröt sina helgförberedelser för att äntligen få mota bort den växande känslan av vanmakt inför samhällsutvecklingen tillsammans med likasinnade.

Den fysiska manifestationen av så många kroppar som bokstavligen visade att de som inte accepterar rasism annat hat är många. Känslan som Kärrtorp skapade för oss som var där kommer att följa många länge och dokumentationen blir viktig för samtiden och framtiden. Alla dessa bilder som visar ett annat Sverige än det intoleranta land som inte bara skildras så ofta nuförtiden utan också skapas. Genom att ge ett oproportionerligt stort utrymme åt högerextrema mediestrategier, ge en legitimerande form av uppmärksamhet åt SD och deras (proto-fascistiska) anhang ofta på bästa sändningstid och nyhetsplats bidrar svenska medier idag alltför ofta till att skapa en bild av Sverige som många inte varken är, eller vill vara, en del av.


Genererar en våg av motstånd

I Kärrtorp kunde vi äntligen samlas på ett sätt där alla räknades lika. Där inte orden, positionen eller analysen var det viktigaste utan sammanhanget och samhörigheten. Därför genererar och mobiliserar nu Kärrtorp en våg av motstånd till ort efter ort. Igår hade stafettpinnen kommit till en av de svenska städer där SD ofta sägs ha ett av sina starkaste fästen, Karlstad.

Fler än 2000, kanske så många som 3000, fyllde gator och torg i Solstan med ett annat budskap till den som är rädd än det vi har blivit vana vid från media på senare tid. Till den som blir ”politiskt deprimerad” av att SD vinner mark, till den som vid ett middagsbord förklarar att ett skämt är rasistiskt, den som säger emot när någon beskriver påhittad statistik som fakta, den som blir attackerad av ett rasisttroll på Twitter, den som tycker att den rasifierade själv säger det bäst, den som tror att alla svenskar vill se rasistiska stereotyper i barnböcker, den som skräms av risken av att leva i en rasistisk och hatisk situation, oavsett om den inte är rasifierad själv eller ej, till den – till dig – och alla andra, ger manifestationerna ett tydligt besked: du är inte ensam. Vi är väldigt många som inte accepterar hur hat, våld, intolerans och protofascism ges plats och utrymme här i landet. Vi är många som säger att nu är det nog.


Talande manifestationer

Många ord kan användas för att försöka förklara detta och framgent finns det all anledning för oss alla att fortsätta arbeta med metoder, strategier ordval och annat, men just nu, just i dessa dagar säger deltagarna i de olika demonstrationerna och manifestationerna det bäst:

Till exempel Ardhon Bujupi som talade fantastiskt bra från scenen på Stora torget i Karlstad igår.Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: