Mona Seif greps av polis när hon demonstrerade mot den nya lag som trädde i kraft i tisdags. (Bilden är från ett annat tillfälle.)

Militär makt stärks i Egypten

2013-11-29 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En ny lag mot demonstrationsrätt som infördes i tisdags och de hårda straffen för 14 unga kvinnor som demonstrerat till stöd för den störtade president Morsi upprör människor i Egypten. Medan regeringen försöker tona ner betydelsen av den nya lagen pågår protester mot vad motståndarna uppfattar som en förstärkning av militären och myndigheternas makt.

En kritiserad ny undantagslag antagen av Egyptens interimsregering upprör civilsamhället, politiska partier och icke-statliga organisationerna. Lagen innebär att det krävs tillstånd för att demonstrera. De som inte följer lagen eller grips under demonstrationer döms vid militärdomstolar. Regeringen försvarade denna lag med att den är tillfällig och syftar till att skapa ordning och reda i landet som lider av ekonomiska problem och minskade investeringar på grund av oroligheterna.

Motståndarna till lagen menar att regeringens syfte är att hindra de förväntade demonstrationerna vid årsdagen av den egyptiska revolutionen i januari. En annan förklaring anges vara att den nya konstitutionen, som redan i slutet av december eller början av januari gå till omröstning, kommer att skapa stora protester på grund av vissa paragrafer. Egyptiska tidningar skriver att det finns en del frihetskränkande paragrafer i den nya konstitutionen efter militärens påtryckningar.

Egypten-Independent citerar Mohamed Adel, en av grundarna av ungdomsrörelsen 6 April, som menar att den nya lagens krav på tillstånd vid demonstrationer leder till att rätten till fredliga demonstrationer avskaffas.

”Denna regim har som mål att döda revolutionen”, sammanfattar han.

Premiärministern Hazem El-Beblawy, däremot, säger till AFP att denna lag ska skydda rätten till demonstrationer och absolut inte begränsa den. Han förklarar att lagen inte kräver tillståndsansökning utan att det räcker med att meddela myndigheter i förväg.

Men denna tolkning och förklaring delas inte av människorättsorganisationer, och inte heller av sekulära politiska partier som för det mesta stödjer regeringen. Trots premiärministerns försvar av den nya lagen, har hans eget parti, Egyptian Social Democratic Party (ESDP), fördömt beslutet. Ett tiotal jurister har startat en hungerstrejk mot lagen vid advokaternas syndikat, enligt Al-Ahram-Arabic.

Även Tamarod-rörelsen som initierade namnsamlingen för att störta före detta president Morsi i juli 2013 och stödjer interimsregeringen, protesterar starkt mot den nya lagen och menar att lagen ger myndigheterna rätt att avgöra om en demonstration är fredlig eller inte. På det sättet kan polisen neka tillstånd, menar rörelsens talespersoner.

Den nya lagen trädde i kraft redan på tisdagen den 26 november. Egyptisk polis attackerade tre demonstrationer i Kairo med tårgas och vattenkanoner. Flera demonstrationer har under de senaste dagarna ägt rum mot den nya lagen i Kairo och Alexandria. I Kairo greps 50-tals aktivister som protesterade mot legaliseringen av militärdomstolar för civila. Bland de arresterade fanns flera kända aktivister från revolutionens dagar, såsom välkända Mona Seif, en av grundarna av organisationen "No Military Trials".

Flera av de arresterade kvinnorna, Mona Seif, Nazli Hussein, Rasha Azab, Mai Saad, Salma Said och Aida El-Kashaf, har nu anklagat polisen för sexuella trakasserier i samband med arresteringen på tisdagskvällen i Kairo. Några timmar efter gripandet, dumpades de arresterade kvinnorna, mitt i natten, på en motorväg utanför Kairo. Anklagelserna avvisades av regeringen.

Ahmed Hishmat, en aktivist och advokat sade till Ahram att demonstrationerna under tisdagen i Kairo skickade ett viktigt budskap till regeringen att revolutionärerna i Egypten fortsätter att försvara friheten och inte tillåter kränkning av rättigheterna med rädsla för islamisterna som ursäkt. Han påpekade att protesterna under tisdagen utgjordes av icke-islamiska grupper.

Samtidigt har en domstol i Alexandria dömt 14 unga kvinnor, var av sju är 14-17 år, till sammanlagt elva års fängelse. Dessa ungdomar deltog i pro-Morsi demonstrationer under oktober. Enligt domarna deltog kvinnorna i demonstrationer som polisen hävdar var våldsamma, något de anklagade förnekar. De hävdar att deras demonstrationer var helt fredliga och säger att det enda de gjorde var att bilda mänsklig kedja samt dela ut flygblad och ballonger.

Domen har väckt stor förvåning i landet och kritiserats för att vara politisk. Flera stora och sekulära organisationer, bland annat ungdomsrörelsen 6 April samt många kända profiler liksom före detta presidentkandidaten och populära Naseristen, Hamdeen Sabbahi har begärt nåd för dessa unga kvinnor.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: