Minoritets-VM kommer att bland annat äga rum på Jämtkraft arena i Östersund.

Minoritets-VM i Östersund

2013-11-28 | Julia Eriksson padlock

SPORT

Samtidigt som uppladdningen är igång för årets fotbolls-VM i Brasilien nästa sommar är även förberedelserna i full gång för ett annat mästerskap – nämligen för de etniciteter och grupper som inte får delta i FIFA:s fotbollsturneringar.

Bakom det så kallade ”Minoritets VM” står organisationen CONIFA - Confederation of Independent Football Associations. För att få delta i FIFA:s turneringar måste man vara en erkänd stat utifrån FN:s stadgar, och man måste också ha en ekonomi som är väl tilltagen.

CONIFAS nyvalda världspresident Per Anders Blind sa till P1-morgon härom veckan att det finns många människor runt om i världen som vill spela internationell fotboll men inte får.

- CONIFA har bildats för att skapa en arena för de länder som av olika anledningar inte får delta i FIFA:s turneringar, sade Per Anders Blind.

Minoritets VM ska spelas i sommar i Östersund, och värdarna för mästerskapet är det Samiska laget Sapmi. Några av de länder som väntas delta är Sansibar, Quibec, Tibet, Pardanien, Norra Cypern och Påskön.

Matcherna under ”Minoritets VM” streamas och tittarsiffrorna har hittills uppgått till ca 6 miljoner, och trots att CONIFA inte är en politisk organisation handlar det i slutändan om politik.

- Vi är inte en politisk organisation utan ser oss som en sportslig paraplyorganisation för de som inte får plats i världsfotbollens finrum. Men eftersom många inte är erkända stater så blir det mycket politik, sade Per Anders Blind till P1-morgon.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: