Jämställdhet ska genomsyra digital musikagenda

2013-11-28 | FemPers padlock

EKONOMI

När musikens framtid i en digital värld stod diskuterades på Södra Teatern i Stockholm på torsdagen stod jämställdhet högt på agendan. Dagen arrangerades av Sveriges kompositörer och textförfattare i organisationen SKAP.

En av gästerna var futuristen Gerd Leonhard, specialiserad på innovation och entreprenörskap inom digitala medier och själv musiker. Han diskuterade sin framtidsspaning, om jämstäldhetens betydelse för en framgångsrik digital agenda, med Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård och musik- och digitaliseringsexperten Paul Brindley från Music Ally.

Leonhard menar att musikbolagen varit mer bakåtsträvande, egocentriska och mindre samarbetsvilliga än andra mediesegment på grund av att toppjobben nästan uteslutande innehas av män. Men på sikt ser han en förändring.

– Musikindustrin kommer att konvergeras med andra medier inom IKT, informations- och kommunikationsteknik. Nystartade företag bemannas redan med många fler kvinnor än någonsin tidigare. Det här är en kulturell förändring som sker i allmänhet och som jag bedömer kommer vara fullt genomförd inom tio år. Kvinnor agerar generellt utifrån ett ekosystem och mer öppna för att tänka "biosfären" som vår enda väg framåt, det gäller inte bara inom musiken, säger Gerd Leonhard.

Med vid Digital Agenda for Music '13 var också Ryan Heath, talesperson för EU-kommissionens digitala agenda, Loth Hammar, Digitaliseringskommissionen, och Miriam Nordfors, sakkunnig hos jämställdhetsminister Maria Arnholm.

SKAP kommer under 2014 att lägga särskilt verksamhetsfokus vid mångfald och jämställdhet. Det framgår av ett pressmeddelande från organisationen vars ordförande Alfons Karabuda ser dagens konferens som ett startskott i det arbetet:

– Att mångfald och jämställdhet är nycklar till framgång i den digitala agendan vet vi redan. Vad vi kommer att diskutera i dag är hur vi både nationellt och internationellt ser till att använda dessa nycklar.

Hela dagens seminarier kan ses här.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: