Aktiva åskådare mot våldet

2013-11-25 | FemPers padlock

INRIKES

FAKTA #AKTIVÅSKÅDARE

Idén är att åtagandet skrivs ner på ett papper i jag-form, hålls upp och fotograferas samt att dessa foton sedan läggs upp på Män för Jämställdhets Facebooksida, Instagram eller Twitter med hashtaggen #aktivåskådare och #mfj.

Åtagandet kan vara:

"Jag kommer att säga till om någon drar ett sexistiskt skämt"

"Jag ska stötta min son att utmana manliga normer"

Fler exempel på åskådarlöften finns på Män för Jämställdhets hemsida

Män för Jämställdhet (MFJ lanserar i dag kampanjen #aktivåskådare. Utgångspunkte är att alla har en positiv roll att spela i samhället och i arbetet för att avskaffa våldet mot kvinnor. Den 25 november är FN:s internationella dag mot våld mot kvinnor och inleder den globala kampanjen 16 Days of Activism.

Att tänka igenom vad var och en personligen kan göra är en viktig del av kampanjen #aktivåskådare, skriver MFJ i ett pressmeddelande. Syftet är att inspirera människor att förebygga våld i vardagen genom att just ingripa. Enligt forskning som MFJ hänvisar till är fokus på åskådaren, och vad var och en kan göra, en effektiv ansats för att stoppa och förebygga våld.

– Vår förhoppning är att så många som möjligt ska komma att delta och hjälpa oss sprida kunskap om hur man kan förebygga våld på tidigt stadium, säger Magnus Loftsson, Män för Jämställdhet. Med hjälp av kända ambassadörer som ger röst åt vår kampanj vill vi visa att inget ingripande är för litet.

Kampanjarbetet går ut på att få så många människor som möjligt att visa sitt beslut att bli en aktiv åskådare genom att fotograferas med ett personligt åtagande. MFJ tar hjälp av kända ambassadörer – exempelvis regissörerna Daniél Espinosa och Josef Fares samt programledarna Mogge Sseruwagi och Musse Hasselvall.

Målet är att få så många bilder att de fungerar stärkande och inspirerande för både kampanjens supporters och andra. MFJ är också övertygade om att alla kommer att kunna lära sig och få tips av de åtaganden som deltagarna skrivit.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: