Från "The Black And White Minstrel Show" som sändes av BBC mellan 1958-1978.

#bildskolan 13: Minstrelshower

2013-11-22 | Joanna Rubin Dranger padlock

KULTUR

Veckans bildskola fokuserar på Minstrelshower som skapades i USA under slaveriet och som kom att uppföras under mer än 100 år.

RELATERADE ARTIKLAR:

#bildskolan 1: Icke-stereotypa bilder

#bildskolan 2: Vad är en golliwog?

#bildskolan 3: Stereotyper i våra vanligaste serier

#bildskolan 4: Den repetetiva mallen

#bildskolan 5: ”The Mammy”

#bildskolan 6: Arvet från rasbiologin

#bildskolan 7: Vad är en stereotyp?

#bildskolan 8: Robertsons golliwog

#bildskolan 9: Picaninnyn

#bildskolan 10: Icke-stereotypa bilder i barnkulturen

#bildskolan 11: Stereotyper i samtida medier

#bildskolan 12: Zwarte Piet

Minstrelshower var en typ av vau-de-ville föreställningar som skapades i USA under slaveriet där vita målade sig i black-face och gjorde nidbilder av svarta. Svarta framställdes som korkade, lata, vidskepliga, happy-go-lucky på plantagen och musikaliska.

Showerna blev enormt populära bland vita amerikaner och uppfördes under mer än 100 år. Efter slaveriets avskaffande kunde även svarta uppträda målade i black-face.

Jim Crow var en känd minstrelshow-karraktär, som också kom att ge namn åt raslagarna som segregerade USA under 90 år.

Hundra år efter Minstrelshowerna först introducerades visades i England The Black And White Minstrel Show som sändes av BBC under två årtionden. Så sent som 1978 visades det sista avsnittet.


Jim Crow var en känd minstrelshow-karraktär, som gav namn åt raslagarna som segregerade USA under 90 år. Minstrelshower var en typ av vau-de-ville föreställningar som skapades i USA under slaveriet där vita målade sig i black-face och gjorde nidbilder av svarta.


Illustratören Florence Kate Upton skapade barnboksfiguren "Golliwog" under 1890-talet. När hon gjorde illustrationerna tecknade hon av en black-face docka som hon hade haft som barn, som i sin tur alltså var en docka föreställande en figur i black-face från en minstrelshow. (Mer om Golliwog, se bildskola nr 2). Till höger annons för avtvättningsbar ansiktssvärta för privat bruk.


Efter slaveriets avskaffande kunde även svarta uppträda målade i black-face. Till höger en affisch från showen A Darkey Misunderstanding.


Skolfoto från en minstrelshow i årskurs 3 från 1950. Personen som lagt ut bilden på internet ber forna klasskamrater om hjälp att identifiera vem av barnen i black-face som är hon själv, eftersom hon inte kan skilja på dem. Frågan synliggör stereotypens avpersonifierande funktion.


Hundra år efter Minstrelshowerna först introducerades visades i England "The Black And White Minstrel Show" som sändes av BBC under två årtionden (1958-1978.


LP-skiva från "The Black And White Minstrel Show" .



Minstrel-shower och black-face har förekommit i en rad stora Hollywoodproduktioner. Här en sammanställning från Jim Crow Museum.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: