Ur filmen "Black Pete, Zwarte Piet: The Documentary" av Shantrelle P. Lewis som väntas ha premiär under 2014.

#bildskolan 12: Zwarte Piet

2013-11-16 | Joanna Rubin Dranger padlock

KULTUR

I veckans bildskola tittar vi närmare på det belgiska och nederlänska årliga Zwarte Piet-firandet och de försök som gjorts för att uppmärksamma det kränkande i traditionen.

RELATERADE ARTIKLAR:

#bildskolan 1: Icke-stereotypa bilder

#bildskolan 2: Vad är en golliwog?

#bildskolan 3: Stereotyper i våra vanligaste serier

#bildskolan 4: Den repetetiva mallen

#bildskolan 5: ”The Mammy”

#bildskolan 6: Arvet från rasbiologin

#bildskolan 7: Vad är en stereotyp?

#bildskolan 8: Robertsons golliwog

#bildskolan 9: Picaninnyn

#bildskolan 10: Icke-stereotypa bilder i barnkulturen

#bildskolan 11: Stereotyper i samtida medier

Zwarte Piet ("Svarte Petter"), är en folkloristisk figur i Belgien och Nederländerna, en hjälpreda som arbetar för Sinterklaas. Under Sinterklaas årliga fest i december klär folk ut sig till Sinterklaas och “Zwarte Piet” målade i black-face och delar ut godis till barn. Under senare år har Zwarte Piet blivit en återkommande debatt i Nederländerna. Under 2011 uttryckte den tidigare kolonin Surinam att statligt sanktionerade Zwarte Piet-firanden ansågs kränkande.

Under 2013 mottog FN klagomål från Nederländska medborgare om att Swarte Piettraditionen är rasistisk. FN skickade då brev till Nederländernas regeringen med fem frågor som också inkluderade önskemål om att traditionen skulle utredas.

Punkt 3 i FNs brev till Hollands regering lyder: "Please indicate to wich extent your Government has involved the Dutch society including African people and people of African decent, in the discussion regarding the choice of "Santa Claus and Black Pete" as expression of cultural significance in the country."

FN experterna som har försökt lyfta frågan om Zwarte Piet i Nederländerna under 2013 har utsatts för hot om våld, attacker och trakasserier.Den belgiska familjefilmen De Club van Sinterklaas & De Pietenschool gick upp på de belgiska biograferna i början av oktober.


Här kan du läsa mer om dokumentären Black Pete, Zwarte Piet: The Documentary av Shantrelle P. Lewis från vilken den översta bilden är hämtad.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: