Inga nazister på våra gator

2013-11-10 | Helena Molin padlock 2

KRÖNIKA/FEMINISM

Det skulle aldrig hända igen. Ändå marscherar idag nazister på Stockholms gator. Det är som om... nazister skulle få marschera på Stockholms gator på minnesdagen för Kristallnatten. Helena Molin om när det otänkbara är ett faktum.

RELATERADE ARTIKLAR

2013-11-15 Nazisternas våld kunde ha dödat

2013-11-15 På gränsen till hets

2013-11-15 Svårt för polisen att säga nej

2013-11-15 Expressens ursäkt futtig

2013-11-12 No more white tears for christmas

2013-11-10 Tal på Kristallnatten

2013-11-10 Feministiska perspektiv på Kristallnatten

Den 9 november 1938 mördades 400 judar, tiotusentals skickades till koncentrationsläger, hundratals synagogor brändes och tusentals affärer förstördes under det som kom att kallas Kristallnatten.

Världen svor att det aldrig skulle hända igen.

Ändå sitter ett rasistiskt parti i regeringsställning i Norge.

Ändå har vi ett rasistiskt parti i riksdagen i Sverige.

Ändå har vi nazister i Grekland som patrullerar gatorna tillsammans med polis.

Ändå hetsar politiker runtom i Europa mot flyktingar, mot Romer och hävdar att det finns illegala människor.

Ändå kallar journalister rasister för främlingsfientliga.

Ändå frågar journalister om vi har råd med människor.

Ändå så skriker människor, kända och okända om rätten att få dra ett rasistiskt skämt.

Ändå marscherar i dag nazister på Stockholms gator. Det är som om... som om nazister skulle ges tillträde att marschera på Stockholms gator på minnesdagen för Kristallnatten.

Lärde vi oss ingenting?

Fråga de överlevande eller de anhöriga till offren från Sobibor, Belzec, Treblinka, Chelmno, Majdanek, Auschwitz, Dachau, Buchenwald, Sachsenhausen, Lichtenburg, Auschwitz-Birkenau om det var värt att se bort och blunda för det otäcka som var så svårt att förstå.

Fråga de som tvingades fly, riskera sina liv på havet för att för att kunna överleva om det var värt att vänta med att protestera tills vi hörde stöveltramp och fascismen bultade på dörren. Fråga de som tvingades gömma sig år efter år utan att veta när de skulle hämtas och föras bort mot säker död och lidande, utan att veta vem de kunde lita på, om det är värt att se om sitt eget hus först.

Fråga de som tvingade stå i dagar i godsvagnar bland döda kroppar och hoppades på att överleva om det är värt att politiker avhumaniserar människor till kostnadsvolymer utan att protestera. Fråga de som idag för 75 år sedan mördades och misshandlades brutalt av sina grannar och medmänniskor om det är värt din rätt för att slippa säga chokladboll.

Fråga de som prickades av från listor och kördes iväg med lastbilar för att svälta, utnyttjas, och gasas ihjäl som kreatur om det är värt att försvara myndigheters register över ursprung och familjeband när du inte vet hur framtiden ser ut.

Vi vet det här.

Vi minns det här.

Ändå marscherar idag nazister på Stockholms gator. Det är som om... som om nazister skulle ges tillträde att marschera på Stockholms gator på minnesdagen för Kristallnatten.

Lärde vi oss ingenting?

Vi svor att det aldrig skulle hända igen.

Vi måste hålla minnet vid liv.

Jag lovar att alltid minnas de som mördades och plågades, de som offrades för andras rädsla och undfallenhet.

Jag kommer alltid att stå upp för allas lika värde, oavsett vem som kränker det. Vårt gemensamma löfte är detta; Vi tar kampen mot rasismen och för framtiden.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131110 - åke andersson

Detta är kontentan av det politiskt ointresse för den framväxande nazismen i Europa och Sverige. Förhoppningsvis börjar ett uppvaknande hos folk och reagerar mot de anti-demokratiska rörelsernas framväxt nu när ”skithuset” brinner. Skall vi tillåta dessa krafters framväxt att få ta över och styra våra barn och barnbarns framtid i nazismens tecken? En ”gräddtårta” väcker större anstöt och är ett större hot mot vårt demokratiska samhälle än dessa nazistdemonstrationer på Stockholms gator. Media lägger ut stora reportage om en ”gräddtårta” men endast några små notiser om dessa hundratals antidemokratiska anhängare som är det stora hotet mot demokratin och de mänskliga rättigheterna.


20131110 - Birgitta Bolinder

Igår var det årsdagen av Kristallnatten. Och nazister fick tillstånd att marschera på Stockholms gator. De gick till Greklands ambassad för att hylla Gyllene gryning. Jag skäms.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: