Svenska boxningsförbundets ordförande Patrick Wheeler beklagar Katrin Enokssons avgång men säger att satsningen på klubbtränarna är nödvändig.

Boxningsförbundet: ”Vi måste satsa på bredd”

2013-11-08 | Bella Frank padlock

SPORT

Beslutet som fick framgångsrika och uppskattade Katrin Enoksson, landslagstränare för ungdomar- och juniordamer, att avgå står fast. Det säger Svenska boxningsförbundets ordförande Patrick Wheeler till Feminstiskt Perspektiv.

Läs också:

2013-11-01 Vi har haft minst budget men tagit flest medaljer

Det var efter att Svenska boxningsförbundet, SBF, tog beslutet om att alternera den assisterande tränaren med olika klubbtränare i stället för att som hittills ha en fast assisterande tränare som Enoksson avgick.

Hon förklarade i en intervju med Feminstiskt Perspektiv i förra veckan att det koncept som hon och assisterande tränare Mathias Hedlund har haft med ungdomar och damjuniorer bygger på stabilitet, öppenhet och tillit mellan boxare, tränare och föräldrar. Med en alternerande tränare minskar avlastningen på landslagstränaren samt orsakar oro i laget sade Enoksson till Feministiskt Perspektiv i förra veckan.

Patrick Wheeler från SBF menar dock att beslutet att använda alternerande klubbtränare som assisterande landslagstränare är genomtänkt och genomarbetat och syftar till att bidra till en ökad bredd och kompetens bland boxningstränare i landet.


Bredd och spetskompetens

Beslutet bygger också på att en tränare ska ges möjlighet att bättra på sin stjärnstatus. Stjärnstatus infördes av det internationella boxningsförbundet AIBA förra året för att kategorisera tränare eller coacher efter erfarenhet och utbildningsnivå

– För att få stjärnor måste man vara ute internationellt, säger Patrick Wheeler och förklarar att han beklagar Enokssons avgång:

– Jag tycker hon tog ett snabbt beslut och jag tycker det är tråkigt. Som kategoriansvarig har jag inte velat bli av med henne, men vi måste ha flera tränare som får ta plats.

En av de som har kritiserat SBF:s beslut att ta bort möjligheten till en kontinuerlig assisterande tränare är Anna Alexiusson, mamma till Agnes Alexiusson – ett stort boxarlöfte som redan har tagit fyra guld i internationella mästerskap. Tillsammans med dottern och med dotterns klubb har hon tagit initiativet till ett upprop som kräver att Enoksson ska komma tillbaka som landslagstränare med rätten att själv bestämma assisterande tränare.

– Agnes stora framgångar hade inte varit möjliga om det inte vore för Katrin och hon har också utvecklats enormt som person under henne. Katrin har hela tiden kört med öppna kort och haft föräldrarna involverade, och det är viktigt eftersom det är inte givet att man som förälder lämnar över sina barn till folk en inte känner – det måste finnas tillit.


Ny tränare på gång

En annan stor fördel med Enokssons ledarskap har varit hennes kunskap om vikten av idrottspsykologi, och att hon använt sig av idrottsspykologer om det funnits behov, understryker Anna Alexiusson. Hon ser också problem i att ha klubbtränare med på mästerskap eftersom det kan innebära problem i matcher utanför mästerskapen, i nationella tävlingar.

– Många av tjejerna möts på hemmaplan, då är det inte så roligt att få en second som vet allt om en, det kan bli ogynnsamma fördelar för den andra boxaren, säger Anna Alexiusson.

– För Agnes kommer det nog inte gå någon nöd på, hon har bara ett år kvar som junior och blir snart senior. Men det blir problem för de yngre tjejerna som ännu inte fått visa sina talanger, säger hon.

Någon ny tränare har ännu inte utsetts, men i nästa vecka kan ett besked komma. På tisdag hålls ett styrelsemöte och Patrick Wheeler hoppas att kunna ha ett namn klart efter det.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: