Två omslag – samma bild.

#bildskolan 11: Stereotyper i samtida medier

2013-11-08 | Joanna Rubin Dranger padlock

KULTUR

I veckans bildskola tittar vi närmare på stereotyper i samtida visuell kommunikation. Det manipulerade omslaget till Time Magazine kom i öppen dager när Newsweek använde sig av samma bild – utan att ha manipulerat den.

RELATERADE ARTIKLAR:

#bildskolan 1: Icke-stereotypa bilder

#bildskolan 2: Vad är en golliwog?

#bildskolan 3: Stereotyper i våra vanligaste serier

#bildskolan 4: Den repetetiva mallen

#bildskolan 5: ”The Mammy”

#bildskolan 6: Arvet från rasbiologin

#bildskolan 7: Vad är en stereotyp?

#bildskolan 8: Robertsons golliwog

#bildskolan 9: Picaninnyn

#bildskolan 10: Icke-stereotypa bilder i barnkulturen

När före detta idrottsstjärnan O.J Simpson åtalades och häktades för mordet på sin ex-hustru Nicole Brown och hennes vän Ron Goldman togs ett polisfoto av Simpson i häktet. I juni 1994 använde Time Magazine fotot på sitt omslag med rubriken "An American Tragedy". Illustratören Matt Mahurin hade förmörkat fotografiet så att O.J Simpson framstår som betydligt mörkare än vad han är. Då konkurrenten Newsweek använde samma fotografi på sitt omslag, men utan att manipulera bilden, framträdde Times fotomanipulation tydligt även för gemene man. Time kritiserades för att vara både oetisk och rasistisk och bad senare om ursäkt.


Replika av välanvänd äldre affisch och omslag till amerikanska Vogue 2008 av fotografen Annie Leibovitz.


I April 2008 hade amerikanska Vouge för första gången en svart man på omslaget, modellen Gisel Bundchen och idrottsstjärnan LeBron James. Bilden är närmast identisk med en äldre känd bild i vilken vi ser just en gorilla istället för en svart man. Kritiken mot omslagsbilden bestod bland annat i att den svarta mannen framställs som djurisk, “en vilde”, som ociviliserad och farlig och med tydliga associationer till filmikonen King Kong, en gigantisk och hotfull gorilla.


Illustration i italienska tidningen Gazetta dello Sport av illustratören Valerio Marini.

I juni 2012 publicerade den Italienska tidningen Gazetta dello Sport en illustration av den italienska EM-anfallaren Mario Balotelli som en King-Kong, klättrande i Big Ben: “Vi kan ärligt säga att det inte var en av de bästa insatserna från vår duktiga tecknare.” /.../ “Om någon har tagit illa upp ber vi om ursäkt. Men de som anklagar tidningen för rasism har gått över styr. Tidningen har tidigare tydligt kritiserat när det på läktarna har förekommit rasistiska utspel mot Balotelli”, försvarade sig Gazetta dello Sport.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: