Pappor i 15 kommuner vabbar jämställt

2013-11-07 | FemPers padlock 6

EKONOMI

FAKTA

Vabb innebär att en förälder avstår från förvärvsarbete och istället är hemma och tar hand om sitt sjuka barn (vabbdagar kan också överlåtas till andra, familjen närstående, vuxna).

Om pappors andel av utbetalda dagar inte är lägre än 40 procent och inte högre än 60 procent anses det vara ett jämställt uttag.

I mindre kommuner där uttaget av vabb inte är så stort kan pappornas andel av de uttagna dagarna variera från år till år.

Källa: Försäkringskassan

Inför hyllningsdagen till landets alla pappor på söndag, 10 november har Försäkringskassan tagit fram färska siffror över hur jämställt pappor vabbar.

I ett pressmeddelande konstaterar Försäkringskassan att papparollen har förändrats sedan Fars dag firades första gången på 1930-talet, och att papporna i dag har helt andra möjligheter än tidigare att vara hemma med sina barn.

Niklas Löfgren, är familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan.

– Femton procent av landets kommuner kan under den senaste tolvmånadersperioden uppvisa ett jämställt uttag av vabb, säger han.

Bilden skiljer sig åt mellan kommunerna där Vindeln toppar jämställdhetslistan och papporna tar ut hälften av vabbdagarna. Åsele kommun hamnar sist där papporna tar ut ungefär en fjärdedel av dagarna. Totalt sett tar papporna numera ut 37 procent av alla vabbdagar.

Mest jämställda vabb-kommunerna, andel dagar män/kvinnor

  1. Vindeln 50/50

  2. Vara 45/55

  3. Mullsjö 45/55

  4. Vadstena 44/56

  5. Norberg 44/56

Minst jämställda vabb-kommunerna, andel dagar män/kvinnor

  1. Åsele 26/74

  2. Färgelanda 27/73

  3. Jokkmokk 27/73

  4. Haparanda 29/71

  5. Eda 29/71

Tips från Niklas Löfgren

  • Du får vabba om du behöver gå till tandläkaren med ditt barn.

  • Du kan använda vabbappen för att anmäla och ansöka om vabb.

  • Du kan överlåta vabbdagar åt exempelvis en nära vän.

  • Två personer kan dela på en vabbdag genom att ta ut en halv dag var.

  • Du får inte vabba bara för att förskolan är stängd.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131107 - Gerda Christenson

Det här måste vara så långt ifrån ett feministiskt perspektiv en kan komma. En upprapning av ett pressmeddelande från Försäkringskassan.

Var finns ifrågasättandet, var finns undersökandet av patriarkatets propaganda? Till exempel: Är detta en rimlig beskrivning av ett jämställt uttag av VAB-dagar? Vad liknar, vad skiljer från, hur det är brukligt att räkna på jämställdhet?

Och även om det HADE varit ett rimligt sätt att räkna, är det rätt att gå ut med ett grattis från Försäkringskassan när 85 procent INTE är ens i närheten av jämställt uttag? Varför finns inget ifrågasättande av varför Försäkringskassan valt denna vinkling?


20131107 - Jenny Rönngren

Det är en notis.


20131108 - Gerda Christenson

Jag förstår inte svaret. Varför skulle inte notiser vara skrivna ur feministiskt perspektiv?

Det är ju fortfarande samma patriarkala propaganda som sprids vidare, oavsett om det är i en notis eller en artikel, om ni inte tillför ett feministiskt perspektiv, en feministisk analys.


20131115 - Rebecka Bohlin

Håller med Jenny, alla artiklar måste inte ta upp allt! Peppande att läsa om att det faktiskt går framåt i vissa kommuner, trots allt.


20131119 - Gerda Christenson

Jag förstår inte er inställning. Jag trodde det handlade om att sprida ett feministiska perspektiv på nyheter, inte upprepa patriarkatets propaganda.

I tidningen Arbetaren kan en läsa att pappor vabbar lika lite idag som 1989. Det är inte det intryck en får i FemPers.

http://arbetet.se/2013/03/08/pappor-vabbar-lika-lite-som-1989/


20131119 - Anna-Klara Bratt

I artikeln – från tidningen Arbetet, inte Arbetaren från 8 mars i år – pratas om ngt delvis annat nämligen vabbdagar och föräldradagar sammanslaget.

Här är ett axplock från en enkel sökning om föräldradagar, individualiserad föräldraförsäkring och även din egen artikel om föräldraförsäkringen som publicerats i Feministiskt Perspektiv:

Sökning föräldradagar:

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: