Exempel på icke-stereotypa bilder av svarta barn i barnlitteraturen.

#bildskolan 10: Icke-stereotypa bilder i barnkulturen

2013-11-01 | Joanna Rubin Dranger padlock 1

KULTUR

I veckans bildskolan botaniserar vi bland icke-stereotypa bilder av svarta barn i svenska och översatta barnböcker.

RELATERADE ARTIKLAR:

#bildskolan 1: Icke-stereotypa bilder

#bildskolan 2: Vad är en golliwog?

#bildskolan 3: Stereotyper i våra vanligaste serier

#bildskolan 4: Den repetetiva mallen

#bildskolan 5: ”The Mammy”

#bildskolan 6: Arvet från rasbiologin

#bildskolan 7: Vad är en stereotyp?

#bildskolan 8: Robertsons golliwog

#bildskolan 9: Picaninnyn

Ett påstående som spridits av flera media i Sverige under förra årets debatt om stereotypa bilder i barnkulturen är att det inte skulle finnas några svarta barn i svensk barnkultur, vilket är direkt felaktigt då svenska illustratörer de senaste 35 åren framgångsrikt har illustrerat svarta barn utan att göra stereotypen.

Svensk barnkultur består förstås också av översätta bilderböcker, animationer, filmer, teve och så vidare. Bilderna nedan (och ovan) visar några exempel på icke-stereotypa bilder av svarta barn i svensk barnkultur.

Barnböcker i svensk barnkultur med icke-stereotypa bilder av svarta barn (och icke-vita barn) finns bland annat presenterade på RESURSSIDA. Där kan man också hitta en lista på över 70 titlar med bilderböcker med icke-vita barn i huvudrollen.


Exempel på ickestereotypa bilder

Rad 1: Simons Anka, Anna-Clara Tidholm, Gun Jacobbson, Orättvist, Caroline Röstlund (ill) Åsa Mendel-Hartvig (förf.) Tutu and tant Kotla, Gunna Grähs, Snö Snö Snö, Cecilia Torudd (ill), Siv Widerberg (förf.), Värsta Syrran, ElinOkodugha (ill), Kristina Murray Brodin (förf.) Noah och bästa grejen, Jeanette Milde. Rad 2: Kim och Skrutten, Matilda Ruta, Minihjältarna räddar Rufsan, Pelle Forshed (ill), Helene Arkhem (förf.) Ur Kamratposten, Per Gustavsson, Luciatåg, Ilon Wikland, Förskolan Rävlyan KOLLA, Cecilia Torudd, Siv Widerberg (förf.) Maddi, Maria och hemligheten, Gun Jacobson (ill), Eva Susso (förf.). Rad 3: Kenta och Barbisarna, Pija Lindenbaum, Rock Jimmy, Matti Lepp (ill) Lasse Anrell (förf.), Nell på vintern, Joanna Rubin Dranger, Ur Kamratposten, Nino Keller, UppfinnarJohanna, Lovisa Lesse (ill), AnnChristine Magnusson (förf.), Varför gråter pappan?, Bettina Johansson, Barnens Älsklingar Bom Bom, Anna Bengtsson (ill), Birgitta Westin (förf).


Rad 1: Bild Ingela P Ahhrenius, Vi sätter oss ringen, plansch Ilon Wikland, Syskondagen Siri Ahmed-Backström, S/V illustration Lena Thoft-Sjöström, Änglar Tomtar Hjärta Glitter, Cecilia Torudd (ill), Siv Widerberg (förf.). Rad 2: Mackan och Pumpan, Erica Jacobson (ill), Eva Susso (förf.), Jag älskar Manne, Pija Lindenbaum, Babo pekar, Benjamin Chaud (ill), Eva Susso (förf.), Alfons och soldatpappan, Gunilla Bergström, Stora bebisbytet, Lisen Adbåge (ill), Petter Lidbeck (förf.) Boken om Bubblan, Catherine Berg, Simone Cederquist. Rad 3: Häng med i Trafiken, Jeanette Milde (ill), Grethe Rottböll (förf.) Binta dansar, Benjamin Chaud (ill), Eva Susso (förf.) Stora husbygget, Cecilia Torudd (ill), Siw Wideberg (förf.), Gittan och Gråvargarna, Pija Lindenbaum.


Exempel på icke-stereotypa bilder i översatt barnkultur


Rad 1: Rosas buss, Maurizio A. C. Quarello (ill), Fabrizio Silei (förf), Kroppen, Lucie Durbiano (ill), Kwela Jamela får en sång, Niki Dahly, Söta Salma, Niki Dahly, Kwela Jamela Afrikas drottning, Niki Dahly, Papa Diops Taxi, Christian Epanya. Rad 2: Zaza ska sova, Mylo Freeman, Prinsessan Arabella finner ett ägg, Mylo Freeman, Alla flickor är prinsessor, Mylo Freeman, Aya från Youpougon, Clement Obrueri (ill), Marguerite Abouet (förf), Oj, vad det kliar, Delphine Durand (ill), Miriam Moss (förf).


Ashraf från Afrika, Nicolaas Maritz (ill), Niki Dahly (förf), Charlie och Lola, Lauren Child, Lou, Julian Neel, Trolleritäcket, Elizabeth Pulles (ill), Mari Groebler (förf).

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20140222 - Carola Tallgren

Värdefull information för oss som jobbar med barn i ett mångkulturellt område! Finns det information om ickestereotypa bilderböcker där asiatiska barn har huvudroller?Jag har två barnbarn med delvis asiatiskt ursprung.. Carola Tallgren

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: