Stereotypa och sexistiska skildringar av kvinnor i medierna är ett ämne som kommit allt högre på den europeiska dagordningen. Glädjande nog, för förra året vid den här tiden skrev jag en kritisk krönika om i Feministiskt Perspektiv om EU-kommissionens kampanj Science: It´s a Girl Thing, där sexistiska kvinnoskildringar var själva greppet för att försöka få flickor intresserade av vetenskap. Jag ställde mig också kritisk till att kommissionen plockat bort målet att bekämpa sexism och stereotyper i medierna i sin jämställdhetsplan 2010-2015.
Men det betyder inte att ämnet försvunnit. Tvärtom har flera publikationer på ämnet genus och medier nyligen kommit ut. Två handlar om innehåll och en om hur det står till med jämställdheten på redaktionerna. Samtliga ger en god överblick över hur det ser ut och diskuterar varför medier är ett viktigt område när det gäller jämställdhet.
Europarådet: Har kvinnor och medier som ett av tre prioriterade områden för ökad jämställdhet i de 47 medlemsstaterna. I början av juli arrangerades en konferens i ämnet. Rapporten Women and Journalists First, A challenge to media professionals to realise democracy in practice, quality in journalism and an end to gender stereotyping vänder sig företrädesvis till journalister men är användbar även för andra.
EU-parlamentet: Har gjort studien Women and Girls as Subjects of Media’s Attention and Advertisement Campaigns: The Situation in Europe, Best Practices and Legislations. Den är delvis en översikt över lagstiftning och goda exempel men innehåller också en diskussion om hur könsstereotyper i medierna påverkar hur människors könsuppfattningar. Mediernas makt ligger bland annat i vilka könsidentiteter och roller som förmedlas.
European Institute for Gender Equality, EIGE: Går igenom hur det ser ut med jämställdhet och beslutsfattande i medieorganisationer. Rapporten heter Advancing gender equality in decision-making in media organisations.
Samtliga rapporter och skrifter utgår från FN:s Pekingplattform, som behandlar både hur kvinnor framställs i medierna, kvinnors yttrandefrihet och jämställdhet i medieorganisationer.
Publikationerna lyfter fram goda exempel och rekommenderar olika metoder för att bekämpa stereotyper. Expertdatabas, mediekritiska organisationer och hur journalister ska undvika könsstereotyper är några exempel.
Gott så, men detta har vi vetat i snart 20 år, sedan Pekingplattformen antogs på FN:s fjärde kvinnokonferens i Peking 1995.
Vad jag tycker är anmärkningsvärt är att ingen av publikationerna föreslår feministiska medier – Feministiskt Perspektiv är ett exempel – som metod, både för att bekämpa stereotyper och ge en mångfacetterad bild av kvinnor och som ett sätt att öka kvinnors representation i medieorganisationers beslutsfattande. Är det bara ett förbiseende – eller tycker de europeiska aktörerna att feminism är för extrem? Naturligtvis bör mainstream-medier och populärkultur innehålla schysta skildringar av kvinnor och män – människor – men det verkligt utmanande är att i grunden ifrågasätta etablissemangets dominansstrukturer. Det gör feministiska medier.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST