Exempel på icke-stereotypa bilder av svarta barn.

#bildskolan 1: Icke-stereotypa bilder

2013-08-30 | Joanna Rubin Dranger padlock 9

KULTUR

Under hösten kommer vi att få följa Joanna Rubin Drangers bildskola. I bildskolan kommer vi att få lära oss att avläsa bilder genom dess historia, sammanhang och funktion.

Joanna Rubin Dranger är professor i illustration på Konstfack i Stockholm.


Följ den här länken så kommer du till bildskolan.

Man kan teckna en svart människa eller figur - precis som en vit människa/figur eller vilken människa/figur som helst - på ett oändligt antal sätt. Om man inte vill göra en stereotyp bild kan man rita hur som helst utom just som stereotypen.


.

Ickestereotypa bilder:

Min mamma är en drake, Pija Lindenbaum, Häng med i trafiken, Grete Rottböll (förf) Jeanette Milde (ill), Lou, Julian Neel, Rock Jimmy, Matti Lepp (ill) Lasse Anrell (förf.).


Kroppen, Lucie Durbiano (ill), Zaza ska sova, Mylo Freeman, Det är en gris på dagis, Johanna Thydell (förf) Charlotte Ramel (ill).


Alla flickor är prinsessor, Mylo Freeman, Alfons och soldatpappan, Gunilla Bergström, Simons Anka, Anna-Clara Tidholm, Gun Jacobbson (ill).


Mackan och Pumpan, Eva Susso (förf) Erica Jacobsson (ill) Charlie och Lola, Lauren Child, Minihjältarna räddar Rufsan, Pelle Forshed.


Exempel på en stereotyp:


Parfymflaska från 1920.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130830 - Maria Tullberg

Visa gärna några mera moderna exempel på stereotypa bilder.


20130830 - Anna-Klara Bratt

Det här är bara första delen - det kommer mera!


20130830 - Mattias Gardell

Mycket bra!


20130902 - Beatrice Unander-Scharin

Är lite intresserad av en analys om hur ofta den icke-vita är huvudpersonen om det finns andra vita karaktärer med. Läser själv inga barnböcker så jag har bte koll...


20130903 - Goldina Smirthwaite

Jag tycker illustrationerna till "Zaza ska sova" och "Kroppen" påminner mycket om Stina Wirséns "Lilla hjärtat"? Åtminstone som de ser ut i artikeln ovan.


20130904 - Anna-Klara Bratt

Dessa bilder har tyvärr tappat i skärpa och djup när de dragits ner så kraftigt för att passa formatet varför de inte återges på ett rättvisande sätt. Återkommer med versioner i högre upplösning under dagen.


20130904 - Anna-Klara Bratt

Nu är återgivningen bättre och bilderna lite större, Goldina.


20130905 - Anna-Klara Bratt

Svar från Beatrice Unander-Scharin från Joanna Rubin-Dranger:

Hej, tack för din intressanta fråga. Jag vet tyvärr inte hur det förhåller sig i procent eller andelar, men en väldigt bra sida för alla som är intresserade av representation i barnböcker är ”Resurssida”: "Ett av Resurssidas mål är att lyfta fram nya infallsvinklar samt visa på att det finns en mängd icke-vita karaktärer och författare att välja mellan."

Här är länken


20131203 - Joanna Rubin Dranger

Hej, RESURSSIDA, skapad av bland andra bibliotekarien Lena Grönlund har en lista med bilderböcker på över 70 titlar på svenska med bruna barn i huvudrollen: Här är listan, och en länk till listan: http://resurssida.se/lista-med-bocker/

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: