Josefine Öqvist lämnar landslaget.

#em13: Ikväll ska det tyska spöket besegras

2013-07-24 | Alva Nilsson padlock

KRÖNIKA/SPORT

Lotta Schelin har öst in mål under EM. Nilla Fischer har nickat sig in i svenska folkets hjärtan och Kosovare Asllani har visat att hon vuxit i de stora skorna hon tog på sig inför EM för fyra år sedan. Men idag spelar inget av det där någon som helst roll. För på andra sidan planen står Tyskland.

Fakta:

Sverige mot Tyskland i kväll klockan 20.30.
Matchen visas på TV4 och Eurosport

Ni har säkerligen hört de svenska spelarna rabbla frasen ”Tyskland är Tyskland” så många gånger de senaste dagarna att ni har skavsår i öronen. Men Precis så är det. Motståndarna i dagens match är Tyskland. Och Tyskland är alltid Tyskland. Femfaldiga regerande Europamästarinnorna Tyskland. Monstermaskinen Tyskland. Spöket Tyskland.

Först av allt vill jag börja med att säga; jag känner mig lite lurad här. Snuvad på den drömfinal jag fantiserat om i månader. Sverige – Tyskland. Det var ju dessa lag som skulle mötas i finalen på Friends Arena.

Nästa tanke, nu när Sverige ställs mot Tyskland redan i en semifinal, blir det... ja, det känns en aning skrämmande, nervöst och jobbigt.
Men. Det är nu de svenska spelarna kan skriva in sig i historieböckerna. Det är nu man har möjligheten att bli odödliga.


Halvgalen sportjournalist

Jag vill tro att de flesta människor lever sitt liv med viljan att lämna något efter sig. Viljan att göra avtryck och se till att en inte blir bortglömd då en ligger där under jorden och maskar gnager på en.

Jag vill lämna något till nästa generation. Jag vill att någon, en dag, ska läsa en text och känna att; ”Alva Nilsson, född 1987, två månader för tidigt i en ambulans på väg mot Huddinge sjukhus – död efter en hjärtattack när domaren blåste straff mot Sverige i VM-finalen 2043, hon inspirerar mig.

Den där halvgalna sportjournalisten Alva Nilsson gör just den här dagen lite bättre i mitt liv, genom sina texter, sitt engagemang och...” ja, inte fasen vet jag – det där får någon annan dividera om, om jag lyckas göra avtryck.

Den möjligheten har de svenska spelarna i kväll. Oberoende av hur många mål de gjort tidigare i turneringen. Oavsett hur många passningar de slagit bort i andra match. I kväll har det svenska landslaget möjligheten att skriva in sig i historien. Möjligheten att bli odödliga.

Ni som inte tror mig känner inte till damfotbollens historia. Eller det tyska spöket. Var så säkra. Det är ikväll hjältar föds.


"Fångar ögonblicket"

Klockan 20.30 blåser domaren igång semifinalen mellan Sverige och Tyskland. På läktaren sitter återigen ett blågult hav och på planen möts två av damfotbollsvärldens största antagonister. Sverige och Tyskland. Tyskland och Sverige.

De har möts förut och kommer att mötas igen. Men det är ikväll de svenska spelarna har sin bästa chans att skriva in sig i de historieböcker som kommer stå i våra barnbarns bokhyllor om 30 år.

Våra eventuella barnbarn, syskonbarn, eller kompisars barn kommer, om 30 år, att kunna läsa om just den här stunden. Just den här kvällen - om de svenska spelarna fångar ögonblicket, njuter av stunden och ger sig fan på att de ska jaga bort Tysklandsspöket. den kommande generationen kommer kunna läsa om odödliga hjältar så som vi idag kan läsa om Ingemar Stenmark och Pia Sundhage i de historieböcker som står där i våra dammiga bokhyllor.

Ni som fortfarande inte tror mig ? Låt mig då, med historien i ryggen, berätta för er hur det ligger till. Sverige och Tyskland har mötts otaliga gånger genom damfotbollens korta historia. I slutspelsmatcher, utslagsmatcher, medaljmatcher och finaler. Och om du nu släpper blicken från denna text i några minuter, går bort till din bokhylla och dammar av dina historieböcker – då kommer du att kunna läsa om svenska tårar och tyskt jubel.


"22 år sedan"

Senast Sverige vann en tävlingsmatch mot Tyskland var 1995. I gruppspelsmatchen i Tyskland samma år. Senast Sverige vann en vinna-eller-försvinna-match mot Tyskland i ett mästerskap var 1991. I det allra första världsmästerskapet som spelades.

Sverige, ledda av Pia Sunhage (vem annars?) tvålade dit Tyskland rätt rejält men Tyskland kammade sig och kom tillbaka. Sedan dess har Tyskland vunnit två EM-finalen och en VM-final mot Sverige. En bronsmatch i ett OS och en hel hög andra viktiga utslagsmatcher.

Senast Sverige arrangerade ett mästerskap var 1997. Då föll Sverige i en semifinal. Mot Tyskland.

Det är 22 år sedan Sverige slog Tyskland i en utslagsmatch i ett mästerskap. 22 år sedan. Det finns spelare i den svenska EM-truppen som inte ens var födda då. Kosovare Asllani var 2 år när Sverige slog Tyskland med 4-0 i bronsmatchen i VM 1991.

Asllani fyller 24 den 29:e juli – dagen efter EM-finalen. Om Asllani och hennes lagkamrater tar chansen att skrämma bort det tyska spöket en gång för alla kan Asllani fira sin födelsedag med en tidig present; en EM-final, på hemmaplan, inför 50 000 åskådare.

Ni börjar förstå nu va. Ni börjar förstå exakt hur skräckinjagande det tyska spöket är? Men också vilken chans de svenska spelarna står inför, just i detta nu. Oavsett hur lite Tyskland imponerat hittills under EM, oavsett hur låga oddsen för svensk vinst än må vara... Det kommer inte att bli lätt.

Å andra sidan, det ska heller inte vara lätt att skriva in sig i historieböckerna. Det ska inte vara lätt för hjältar att födas, eller för fotbollsspelare att bli odödliga.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: