Fansen fortsatte att strömma till Sveriges matcher.

#em13: Sverige seglar mot semi

2013-07-22 | Alva Nilsson padlock

KRÖNIKA/SPORT

Sverige vann igår mot Island och är nu i semifinal i EM. Island mäktade inte med gårdagens match mot ett betydligt bättre Sverige som sopade in fyra mål och dessutom höll nollan. I nästa match väntar Tyskland. EM för Sveriges del lever vidare.

4-0. Sverige vann kvartsfinalen mot Island med 4-0 efter tre mål innan matchklockan passerat 20 minuter. Sammanfattningsvis kan man säga att det gick ganska enkelt. För enkelt? Det får framtiden utvisa.

Idag ska vi bara njuta över att Sverige vunnit sin första utslagsmatch i EM på tolv år och att Friends Arena bara är sex dagar och 90 minuter bort. Det måste vi få vara lite barnsligt glada över.

På onsdag ställs Sverige mot Tyskland i en kvartsfinal i EM. Den tänkta drömfinalen spelas inte på Friends Arena den 28:e juli. Den spelas istället på Gamla Ullevi om två dagar. Här och nu vill jag glida iväg i tanken och skriva ned alla formuleringar jag samlat på mig i ämnet ”Sverige – Tyskland” under de senaste 13 åren. Men nej.

Nu stannar vi upp i alla fall en liten stund och njuter istället av hur Sverige hade show i kvartsfinalen. Hur Sverige dansade på planen och satte punkt i den isländska framgångssagan.


"Förbannat roligt"

Det är lätt att säga att Sverige vann för att Island inte var tillräckligt bra. Och det vore sant att säga så. Det lilla landet i nordväst, den lilla ön i norra atlanten, räcker inte till i en kvartsfinal i ett Europamästerskap. Rent krasst är det så.

Men. Sverige är ett bra lag. Lotta Schelin är inne i ett landslagsmålstim vi aldrig tidigare sett henne i och Marie Hammarström är en jätte som inte vill synas på mittfältet.

Kosovare Asllani har så där förbannat roligt som hon kanske tidigare aldrig haft på en fotbollsplan och Josefine Öqvsit bara springer och springer som om det inte fanns någon morgondag. Och det är därför Sverige spelar semifinal i detta EM. Inte för att Island inte räcker till.

Marie Hammarström laddade den där berömda vänsterdojan redan i den tredje matchminuten. Och vips låg bollen i nät. 1-0 till Sverige och det blågula gänget hade fått den drömstart vi bara kunnat drömma om inför kvartsfinalen. Island fick den enda start de inte ville ha.

Deras chans i den här kvartsfinalen var att hålla nollan så länge som det bara gick. Den chansen, den lilla isländska chansen, gick käpprätt åt fanders när Hammarström laddade sin bössa.

Innan EM berättade hon för undertecknad att hon brukar peppa sig själv genom att se sitt mål från VM 2011 på Youtube. Nu har Hammarström ett nytt mål att titta på, att låta sig inspireras av.


"En annan historia"

Josefine Öqvist rullade in 2-0 bakom Gudbjörg Gunnarsdottir i den 14:e minuten. Lotta Schelin klackade in 3-0 efter att Kosovare Asllani jobbat in bollen framför mål redan innan matchklockan slagit över till 20. När 20 minuter av kvartsfinalen passerat ledde Sverige med 3-0. Då var laget i semifinal.

Av bara farten tryckte Lotta Schelin in ytterligare ett mål i den andra halvleken. Och därmed har Schelin gjort fler mästerskapsmål än hon någonsin gjort i ett mästerskap tidigare. Och. Hon har gjort fler mål i detta EM än hela det tyska landslaget tillsammans. Men det är en annan historia som får berättas en annan gång.

Idag ska vi inte fokusera på den tyska monstermaskinen som slagit Sverige i varenda mästerskap sedan 1991. Idag ska vi inte ha en ångestklump i magen inför mötet med de femfaldiga regerande Europamästarinnorna. Idag ska vi istället sträcka på oss lite extra.

För vårat landslag har precis haft show i en kvartsfinal i ett EM på hemmaplan. Sug på den karamellen ett tag. Och le sedan ett dubbeltydigt leende mot alla idioter som fortfarande inte tror eller vill tro på att brudar kan kicka boll.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: