Alva Nilsson är med i SVT:s dokumentärserie "Den andra sporten".

Om damfotbollens långa resa

2013-06-20 | Ida Ali padlock

SPORT

I kväll sänder SVT den första dokumentärserien i tre delar om damfotbollens långa resa, "Den andra sporten". Feministiskt Perspektivs damfotbollsexpert Alva Nilsson deltar är en av de medverkande.

Den andra sporten

Inför premiärprogrammet i kväll ställde vi tre frågor till Alva Nilsson om hennes synpunkter på SVT:s dokumentärserie "Den andra sporten".


Vad tycker du om programserien som helhet?

– Hur kan man inte älska en serie om damfotboll? Som helhet gillar jag tanken. Det handlar om att lyfta damfotbollen på ett vettigt sätt, inte bara tala om vad som händer idag - utan även belysa hur mycket kamp som ligger bakom alltihop. Blod, svett och tårar. Så otroligt många profiler har kämpat i åratal för att damfotbollen ska tas på allvar. Dessa människor, så som hela damfotbollen, förtjänas att lyftas för kampen skull.


Din funktion i programmet?

– De förklarade varför det valt mig. En fin treenighet. Jag är journalist och har bra koll på damfotbollen, jag har ett brinnande intresse och kan massa damfotboll, bland annat sådant som hände långt innan jag föddes - och sist men inte minst; jag ställer krav på damfotbollen. Många vågar inte kritisera denna värld - jag gör det, och jag gör det för att jag vill utveckla det jag brinner som allra mest för.

– Så, min roll är att dels kritisera media, men också väcka frågor runt både damfotbollen och media. Och ja, jag kritiserar såklart också glorifierandet av herrfotbollen.


Nu är det två program om damfotboll som SVT satsar på. Den senaste var en dokumentär om Pia Sundhage och nu denna? Vad betyder det för damfotbollen?

– Den första frågan är: varför gör SVT detta? För mig känns svaret givet, det spelas ett EM på hemmaplan, som tv4 har sändningsrättigheterna till. SVT måste helt enkelt satsa på saker som dessa för att hänga med och inte bli ifrånsprungna totalt av fyran. Många kommer att följa EM, så damfotbollsbevakningen blir viktig för SVT.

– Vad betyder det? Självklart jättemycket! Matcher är en sak, tafatta försök att fånga profiler en annan. Det här är snäppet bättre än det. Det här är att lyfta profiler bakom damfotbollen och visa att - damfotboll, det är fasen viktigt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: