Idag släpper gruppen KWAAI sin första skiva och releasefesten går av stapeln i morgon på Debaser i Stockholm.

Musiken spränger gränser och förenar

2013-05-31 | Ida Ali padlock

KULTUR

Musik förenar. Musik spränger gränser. Imorgon fredag har KWAAI, ett av de största musikutbytena hittills mellan svensk och sydafrikansk hiphop, releasefest för sitt första album. Samtidigt firas den fantastiska, bombastiska som video som spelats in i Kapstaden. Feministiskt Perspektiv har pratat med Vanessa Marko, en av aktörerna bakom KWAAI och initiativtagare till det feministiska produktionsbolaget Femtastic.

Fakta:

Releasefest:
Plats: Debaser Medis i Stockholm.
När: 7 juni.

I augusti spelar Kwaai i full sättning på Vitabergsparkens stora scen och på Way Out West. Kwaai ett projekt som bara påbörjats och som med sitt tydliga syfte att bygga broar mellan våra länders musikscener kan öppna dörrar för fler framtida projekt och kulturella relationer.

Läs mer om Femtastic här

KWAAI är en blandad sammansättning av artister med olika stilar, färger, bakgrunder och kön. Från Sveriges reggaedrottning Syster Sol och största hiphop-namn Adam Tensta.

Hela projektet KWAAI var från början en dröm, berättar Vanessa Marko. En dröm om att visa att musik för människor närmare varandra, där kön, hudfärg och sexualitet inte spelar någon roll. De ville bygga broar mellan Sverige och Sydafrika.

– Vi vill använda musiken som ett globalt språk. Det spelar ingen roll vilken färg du har, vilket kön du har. Eller vilket språk du rappar på. Musik är gemenskap som kan föra människor samman. I Sydafrika märktes det tydligt att man genom musik kan spränga gränser.

Första dagen när de svenska artisterna kom till Kapstaden mötte de den sydafrikanska rapgruppen Driemanskap och den kvinnliga rapartisten Kaniy.

– Vi träffades i Red Bull-studion som vi hade första veckan. Efteråt fick vi höra att de sydafrikanska artisterna hade sagt: ”Är de dåliga så drar vi, vi ger dem 20 minuter.” Men så fort vi träffades och vi började sjunga och spela beats så hände det grejer, det blev en gnista mellan grupperna och vi klickade med varandra. Att börja välja beats och skriva texter tillsammans var som att lära känna varandra. Det var en väldigt häftig känsla.

Dagen efter åkte de ut till en kåkstad där de sydafrikanska artisterna har sin studio och där hänger inga vita personer berättar Vanessa Marko.

– De var så stolta över att vi hade rest så långt och följde med dem till deras studio. De kom in i vår studio och vi kom in i deras. Det fanns ingen som helst känsla av att vi inte var jämlika. Tvärtom.

Vanessa Marko skulle kunna hålla på i evigheter och berätta om upplevelser och olika känslor. Och framförallt om musikens kraft att förena människor.

– Det finns hur många berättelser som helst. Det var helt enkelt fantastiskt.


I dag släpper KWAAI skivan "Worldwide", hur känns det?

– Det känns helt fantastiskt roligt. Efter att vi kom hem från Sydafrika har vi sammanställt låtarna och skivan är väldigt bra. Vi är mycket nöjda och stolta över den.

– Nu är vi enormt peppade att ta hit sydafrikanerna. Elva av dem kommer hit i augusti. De flesta har aldrig varit utanför Sydafrika. De kommer att stanna en hel månad och åka på turné med oss. Det är helt fantastiskt. Extra betydelsefullt är det att Femtastic har bidragit med ett perspektiv där fokus hela tiden ligger på kvinnliga artister. Hur vi kan inkludera tjejer mera på scenen i musik. Vi har varit en stor anledning till att vi har träffat artister som är kvinnor från Sydafrika och att vi sedan tar hit dem till Sverige.


Vill du säga något om releasefesten på fredag?

– Den stora grejen är att alla svenska artister som var i Sydafrika kommer att spela live tillsammans med liveband. Det kommer att bli en jättehäftigt konsert. Vi kommer att ha dj hela kvällen, säger Vanessa Marko och fortsätter:

– Det kommer att vara en festpunkt för alla oss i projektet och alla de som gillar oss och har följt oss. Jag tror att det kommer att bli jättemycket kärlek i publiken. Det blir som en återträff nästan och som en uppstart för det som händer i augusti. Sedan har vi en helt ny skiva som kommer att köras live. Det kommer att bli ascoolt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: