Saudiarabien: Kvinnor får cykla – men inte till arbetet

2013-04-03 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Enligt en ny lag får saudiarabiska kvinnor cykla. Måndagen 1 april deklarerade myndigheter från religiösa polisen som i regel kontrollerar kvinnors kläder och rörligheten i det offentliga livet, att lagen som förbjöd kvinnor att cykla ändrades. Den nya lagen tillåter kvinnor att cykla fast inte på gatorna, utan på begränsade och skyddade platser liksom parker. Därför ska cykel inte användas som färdmedel utan enbart i fritidssyften. Dessutom måste varje cyklande kvinna ha ett manligt sällskap. Allt detta medan hon ska ha korrekt slöja enligt landets lagar på sig.

Medan nyheten togs med störst allvar och som tecken på öppning i landet av amerikanska medier, ironiserade kvinnorna i regionen över beslutet genom att sprida skämt om villkoren. En teckning som spreds i sociala medier förklarar innebörden av den nya lagen.

Enligt Världsbankens senaste statistik står Saudiarabien längst ner i rankningen när det gäller antalet arbetande kvinnor i hela regionen. 14.6 procent av saudiarabiska kvinnor arbetar inom den statliga och privata sektorn. I denna siffra ingår även verksamma kvinnor som inte är bosatta i landet. Den faktiska siffran enligt Arab News är 6.1 procent som är den lägsta i hela Mena-regionen. Detta trots att antalet arbetande kvinnor i Saudiarabien har ökat successivt under de senaste åren. I en aktuell artikeli Al Arabiya rätar författaren och kolumnisten Badria al-Bishr ut en del missuppfattningar om statistiken kring saudiska kvinnors arbete som nyligen spridits i Frankrike.

Trots det faktum att kvinnors rörlighet i de sociala och offentliga sfärerna i Saudiarabien är begränsade och alla måste lyda kungahusets wahabitiska klädsel normerna, ökar antalet skönhetsoperationer i landet. En studie från International Society of Aesthetic Plastic Surgeons, visar enligt Arab News att landet leder med 22 platsen utav 25 länder med högsta antal skönhetsoperationer i världen.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: