Abortförbud jämställs med tortyr

2013-03-26 | FemPers padlock

UTRIKES

Hela rapporten

Juan E Méndez, FN:s särskilda rapportör om tortyr, kräver i sin senaste årliga rapport att abort legaliseras i alla länder och att kvinnors tillgång till säkra aborter säkerställs. Bristande tillgång till reproduktiv rättvisa gränsar enligt rapporten till felbehandling och är jämförbart med tortyr eller annan grym, inhuman eller kränkande behandling eller bestraffning.

Därmed stödjer Méndez sin kollega Anand Grover, FN:s särskilda rapportör om reproduktiva rättigheter, som i en banbrytande rapport 2011 krävde att all lagstiftning som kriminaliserar och fördömer tillgången till abort avskaffas.

Både Méndez och Grover slår fast att det handlar om könsdiskriminering när kvinnor förnekas reproduktiv rättvisa och att restriktioner kan orsaka livslångt fysiskt och psykiskt lidande.

Bland övergreppen som Méndez tar upp i sin nya rapport finns:

  • Förödmjukande och kränkande behandling i institutionella miljöer

  • Ofrivillig sterilisering

  • Nekad tillgång till abort och vård efter en abort,

  • Tvångsaborter och tvångssteriliseringar

  • Kvinnlig könsstympning

  • Brott mot läkarsekretess och tystnadsplikt inom vården, exempelvis när personal avslöjar kvinnor som genomgått illegala aborter eller ställer krav på att kvinnor ska erkänna en illegal abort för att få tillgång till potentiellt livräddande vård.

Förhoppningen från de som välkomnar rapporten är att livshotande förbud mot abort, som det i Nicaragua, upphävs och att den globala kampen för kvinnors rättigheter förs framåt.

Amnesty och andra människorättsorganisationer har tidigare krävt att FN:s kommitté mot tortyr ingriper mot länder som Nicaragua, där abort är totalförbjudet och där läkare som utför aborter och kvinnor och flickor som genomgår aborter begår kriminella handlingar. Även vanliga missfall kan leda till fängelse, eftersom det ofta är svårt att skilja spontana missfall från medicinsk abort.

Rapporten lyfter också fram vikten av att avskaffa byråkrati som står i vägen för kvinnors hälsa. Att tillåta abort endast vid våldtäkt eller incest lägger bördan på kvinnor att först bevisa att hon varit utsatt. Det finns, enligt Méndez, inget legitimt syfte för den typen av begränsningar, som bara innebär att kvinnor förödmjukas och nekas tillgång till en grundläggande rättighet.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: