Hoten mot yttrandefrihet i Tunisien

2013-03-08 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

En rapport från pressfrihetsorganisationen Tunis Center for Press Freedom visar att under februari 2013 och sedan mordet på den oppositionella vänsterledaren Belaid, har 52 mediearbetare från fem tevekanaler, sju radiostationer och fem tidningar attackerats i Tunisien. Dessutom har 37 journalister och media arbetare skadats under 13 olika demonstrationer som attackerades av säkerhets styrkor.

Rapporten kartlägger dessutom en ny våg av censur och störningar mot radiosändningar. National Bureau of Broadcasting Corporation som är en statlig myndighet för detta anklagas för att ligga bakom. Medier som kritiserar det styrande partiet Ennahda har enligt rapporten hotats genom slagord mot journalister på de organiserade regeringsvänliga demonstrationerna eller via statliga medier. Dödshoten mottagna av journalister har ökat markant sedan det uppmärksammade politiska mordet på tunisiska vänsterledaren i februari. Bland annat har radio stationen Mosaique FM fått dödshot via telefon.

Det hårdare klimatet för press- och yttrandefrihet beror delvis, enligt rapporten, på det faktum att regeringen vägrar införa nya överenskomna lagar efter revolutionen. Lagar som skulle försäkra press- och yttrandefriheten och skulle ha varit på plats sedan november 2012.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: