Förslag om vaginala ultraljud vid abort nedröstat

2013-02-20 | Elin Weiss padlock

UTRIKES

Lagstiftande i Michigan, USA, har avvisat en motion som skulle ha tvingat kvinnor att genomgå ett vaginalt ultraljud inför abort, även om ultraljudet inte var medicinskt motiverat.

Republikanen Jase Bolger kommenterade det utmanande förslaget och menade att det inte finns något intresse att tvinga kvinnor att genomgå vaginala ultraljud.

Ultraljud kan, även tidigt i en graviditet, visa en tydlig bild av fostret och även hjärtslag kan höras. Kvinnor som genomgår ett sådant ultraljud kan välja att inte titta på bilderna av fostret men måste då blunda eller vända bort huvudet eftersom monitorn placeras framför kvinnan. Förslaget krävde också att personalen som utför ultraljudet skulle beskriva fostret och lämna en ultraljudsbild till kvinnan.

Feministiska grupper i USA reagerade mot motionen och menade att enda avsikten med ultraljudskravet, eftersom det inte är nödvändigt, var att skuldbelägga kvinnor och övertyga dem om att inte genomföra aborter. Feministiska skribenter har beskrivit processen som ett psykiskt övergrepp.

Nu slipper kvinnorna i Michigan, men liknande lagstiftning finns redan i nuläget i flera stater, bland annat i Alabama, Idaho, Kentucky och North Carolina.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: