Fotografering för lön hela dagen

2013-02-12 | Maria Andersson padlock

EKONOMI

FAKTA

Bakom kampanjen "Lön hela dagen" står 15:52-rörelsen:

Sveriges Kvinnolobby (initiativtagare och ägare)

Kommunal

Centerkvinnorna

Vision

TCO

LO

Akademikerförbundet SSR

IKFF

Feministiskt initiativ

Vårdförbundet

Fredrika Bremer-förbundet

Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund (SKR)

Handelsanställdas förbund

Unionen

IF Metall

Kristdemokratiska kvinnoförbundet

Miljöpartiet

Winnet Sverige

Varken hora eller kuvad

SULF

Forum - Kvinnor och funktionshinder

BPW Sverige

Sveriges Makalösa föräldrar

Kvinnor Kan

S-kvinnor

BPW Sweden

Gröna Kvinnor

Kvinnliga läkares förening

Kvinnofronten

Vänsterpartiet Göteborg

Kvinnor för fred, väst

Kvinnor i Svenska kyrkan

IKF

Förra året var det 15:51, i år är 15:52 den tid kvinnors betalda arbetsdag tar slut. Så illustreras den återstående lönediskrimineringen av det som nu alltså är 15:52-rörelsen och dess kampanj "Lön hela dagen". Nu på onsdag, den 13 februari klockan tolv, ska rörelsen föreviga klockslaget genom en fotografering med hjälp av alla som vill vara med.

Ett år har gått sedan 15:51-rörelsen bildades med syfte att trycka på frågan om jämställda löner på initiativ av Sveriges Kvinnolobby. Politiska kvinnoförbund, fackliga organisationer och kvinnorörelsens organisationer bestämde sig för att tillsammans arbeta för samma mål – lika löner för kvinnor och män.


Återkommande symbol

Sedan starten förra året har skillnaden mellan mäns och kvinnors löner minskat med 0,2 procentenheter, vilket innebär en extra betald minut per dag för kvinnor.

Linda Andersson, projektledare och representant för Feministiskt initiativ i 15:52-rörelsen, förklarar att onsdagens fotografering ska resultera i en symbolisk bild som tidningar och annan media kan använda sig av. Alla är välkomna att vara med på fotograferingen som görs på Sergels torg i Stockholm. Deltagarna ska tillsammans bilda siffrorna 15:52 med hjälp av färgglada A3-papper som hålls upp mot skyn. Det hela fotograferas ovanifrån och samma sak är tänkt att göras varje år för att med bilder kunna visa hur skillnaden mellan mäns och kvinnors löner förändras över tid.

– De som vill delta behöver bara ta med sig ett A3-papper i valfri färg. Vi har lagt fotograferingen klockan tolv så att det går att gå iväg från lunchen för att vara med.


Flera sätt att engagera sig

Den stora dagen för 15:52-rörelsen är den 8 mars. Då kan alla som vill protestera mot de ojämställda lönerna skriva följande på Facebook, Twitter och som frånvaromeddelande på jobbet: ”Efter kl. 15:52 jobbar kvinnor gratis. Varje dag. Hög tid för lön hela dagen.”

– Det är den 8 mars som vår stora medieaktion kommer vara. Då hålls ett seminarium i Visions lokaler på Kungsgatan där fokuset ligger på hur målet med jämställda löner ska nås. Det kommer göras stora och små manifestationer på 15 orter runt om i landet. Vi har också skrivit en stor debattartikel som kommer publiceras i en nationell tidning. Artikeln finns också i andra versioner som kan skickas in till lokaltidningar av alla som är med i 15:52-rörelsen, berättar Linda Andersson.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: