Fler anmälningar om våld mot kvinnor och flickor i Afghanistan

2013-01-11 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Kvinnoministeriet i Afghanistan informerar att antalet anmälningar om våld mot kvinnor i landet har ökat under 2012. Upp till 4 000 fall registrerades under året och 1 400 gärningsmän är häktade.

Myndigheterna informerar om 70 registrerade hedersmord, 38 fall av våldtäkt och självmord. Kvinnorättsaktivister tror att allt fler kvinnor vågar och får möjligheten att polisanmäla brotten, men fortfarande är det egentliga antalet brott mot kvinnor ett mörkertal som inte kommer till ytan. Ansvariga för kvinnoministeriet i Kabul sade i en presskonferens att de flesta fall av våld mot kvinnor förekommer i familjer med svåra ekonomiska problem.

Oxfam har nyligen publicerat en handbok om våldet mot kvinnor och flickor och hur det sexuella våldet definieras och motarbetas. Oxfam fokuserar nu mot våld mot kvinnor och anser det vara en kränkning av de mänskliga rättigheterna och ett stort hinder för människors utveckling. För effektiva interventioner behöver vi definiera våld mot kvinnor och förstå dess orsaker, menar Oxfam i sin handbok.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: