Anna Steele, FP, Gunilla Hjelm, C, och Maria Fälth, KD.

Därför har DN fel

2012-11-27 | Anna Steele , Gunilla Hjelm , Maria Fälth padlock

OPINION

Ett obekvämt förslag som går på tvärs med väletablerade myter – i det här fallet den att lyckligt och självvalt prostituerade tydligt kan skiljas från människohandelns offer – kan knappast kallas populistiskt. Gunilla Hjelm, Maria Fälth och Anna Steele försvarar sitt förslag att kriminalisera sexköp i utlandet och förklarar varför de anser att Dagens nyheters officiella hållning i frågan är felaktig.

Gunilla Hjelm är förbundsordförande i Centerkvinnorna, Maria Fälth är förbundsordförande i Kristdemokratiska kvinnoförbundet och Anna Steele är förbundsordförande för Liberala kvinnor


Läs också:

2012-11-26 Ledarsida med slagsida

DN:s ledarskribent (26 nov) kallar Centerkvinnornas, Kristdemokratiska kvinnoförbundets, och Liberala kvinnors förslag om att kriminalisera svenskars sexköp utomlands för populistiskt och principlöst.

Det är precis tvärtom – den stora majoriteten ser avgrundsskillnader mellan den grymma människohandelns offer i Asien vs de lyckliga prostituerade som själva valt att leva sina liv på Europas lagliga bordeller. Men det är omöjligt att dra en rak skiljelinje mellan laglig prostitution och människohandel. Det är också svårt att dra en tydlig gräns mellan behovet att skydda barn och unga med svensk lagstiftning från sexköp utomlands medan ”vanliga” sexköp av vuxna ska ses som lagliga, då debutåldern för prostitution ligger på 13-14 år.

I Sverige har sexköpslagen haft avsevärd effekt, varav en konsekvens är minskad människohandel. Där prostitution finns, även den lagliga, florerar även människohandeln och organiserad brottslighet. Enligt Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige, Roks, visar internationell forskning att debutåldern för prostitution i själva verket är 13-14 år.


Det är därför även svårt att dra en rak skiljelinje mellan viljan att skydda barn och ungdomar från prostitution samtidigt som man vill hålla öppen dörr för ”vanlig” prostitution, då de flesta sexsäljare börjar redan som barn och ungdomar.


Många framhåller gärna tron på det fria valet av prostitution – oberoende av ekonomisk utsatthet, missbruksproblematik eller tidigare sexuella övergrepp. Den senaste studien från Ungdomsstyrelsen som kartlagt de unga som säljer sex i Sverige visar att 78 procent har varit offer för incest, våldtäkt eller andra sexuella övergrepp. Internationellt sett är siffran 70-90 procent. Vad säger den statistiken till de som vill hålla fast vid att prostituerade själva valt detta liv – när stora flertalet istället varit utsatta för sexuella övergrepp, har en missbruksproblematik, och/eller en ofta stark ekonomisk utsatthet.


Ungdomsstyrelsens studie visar vidare att majoriteten av de unga sexsäljarna i Sverige är män och pojkar. Vi är väl medvetna om att sexköp inte bara berör kvinnor och flickor, även om globalt sett kvinnor och flickor dominerar i sexhandeln. Naturligtvis vill vi se samma lagstiftning för sexköp oavsett säljarens eller köparens kön.


Det är nog få som tror att Europas lagliga bordeller i Tyskland är fulla med tyska tjejer med universitetsutbildningar som istället för att välja andra karriärmöjligheter har valt att prostituera sig. En ekonomisk och social utsatthet är kanske inte alltid fallet, men är det mest vanliga scenariot. I Europas bordeller finns ofta tjejer från ekonomiskt utsatta områden såsom Rumänien eller Moldavien. Runt gränsen till Spanien finns ligor som tatuerar sina sexarbetare med ”bar-codes” på anklarna, för att påminna dem om vem som äger dem och om deras skuld att betala av. Hur många köpare vet hur dessa sexsäljares livsvillkor egentligen ser ut?

Inte ens Sverige, trots sin lagstiftning, ser sexköp som ett allvarligt brott. Faktum är att det är högre straffskala för fildelning än sexköp. Det är till och med högre straff för att byta prislapp på en räksmörgås på ICA än att köpa en annan människas kropp. Hittills har Sverige inte gett någon ett fängelsestraff för sexköp – även om det sedan 2010 är en del av straffskalan. Den låga straffskalan, och synen på sexköp som ett icke allvarligt brott, är något vi vill komma bort från.


Det kommer att ta många år till att förändra attityder kring att kriminalisera sexköp utomlands. Allt som först kan tyckas omöjligt att förändra, kvinnors rösträtt, slaveriets fall, diktaturers fall, apartheidens fall – händer en vacker dag. Vi står ut med att säga det obekväma. Någon måste tala emot det våld som i dag ses som ett ”icke allvarligt brott” i Sverige, som något lagligt i de flesta länder – och för de som blir utsatta. Vi är villiga att göra det – även om det inte är populistiskt.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: