Irlands premiärminister lovar tydligare abortlag

2012-11-27 | FemPers padlock

UTRIKES

Läs också:

2012-11-16 Dödsfall på Irland avslöjar fegheten i abortfrågan

Protesterna efter Savita Halappanavaras död på Irland har skapat slitningar inom Fine Gael, landets största parti, mitten-högerorienterat, som regerar i koalition med Labour Party. Det skriver irländska Independent.

Högljudda krav på att abort ska tillåtas åtminstone i extrema fall har blossat upp med jämna mellanrum i samband med att upprörande konsekvenser av abortförbudet uppmärksammats. Trots en folkomröstning där majoriteten redan för 20 år sedan var för aborträtt i vissa fall har regeringar på Irland undvikit att ta i frågan eller förhalat arbetet.

Savita Halappanavara dog i sviterna av ett missfall på grund av att läkarna vägrat genomföra en abort. Samma dag som detta blev känt lämnade den expertgrupp som senast utsetts att lämna rekommendationer för kommande lagstiftning sin rapport till regeringen.

Enligt Taoiseach (motsvarande premiärminister) Enda Kenny, som företräder Fine Gael, vill majoriteten av befolkningen inte att abort ska vara ”tillgängligt på beställning” men har accepterat att abortfrågan måste lösas. Detta enligt irländska Independent, som på tisdagen, den 27 november, skrev att Kenny i sitt hittills mest tydliga uttalande framhållit att läkarkåren måste vara helt på det klara med vad som gäller juridisk. Och han citeras:

”Vi kommer att hantera det, fråga mig inte om ett specifikt datum, jag kan inte se att det här ska dra ut på tiden i oändlighet. Jag skulle vilja hantera det så snart som det är möjligt.”

Hälsominister James Reilly sade, också till Independent: ”Det här är inte en fråga jag kommer att lämna bakom mig som hälsominister.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: