"Massinvandring – skulle inte tro det", skriver Maria Robsahm.

Jimmie Åkessons stora lögner

2012-11-20 | Maria Robsahm padlock

OPINION

Efter den värsta veckan i Sverigedemokraternas historia framhålls hur skickligt partiledaren Jimmie Åkesson har hanterat skandalen. Därmed hamnar hans stora lögner och utspel om massinvandring i skuggan. Maria Robsahm punkterar Åkessons siffror.

Många i den politiska eliten tycks nu rörande eniga om att Jimmie Åkesson skickligt har klarat den värsta veckan i SD:s historia - och rasisterna, kvinnohatarna och våldsverkarna har rensats ut. Han får representera det rumsrena acceptabla - de nya Sverigedemokraterna. Inget är längre från sanningen. Jimmie Åkessons politik är mycket värre än enstaka huliganer en sommarnatt i Stockholm.

DN Debatt 5/11 kritiserade Jimmie Åkesson övriga partier för att blunda för konsekvenserna av att man ”under 2012–2013 tänker ta emot fler än 200.000 asyl- och anhöriginvandrare från avlägsna länder”. Han hävdade också att ”inom sfi är man oförberedd på tillströmningen av analfabeter från Somalia trots att alla borde ha vetat att detta var en naturlig konsekvens av redan beslutad politik.”

Okej.

Massinvandring. Fler än 200.000. Analfabeter från Somalia.

Låt oss bena upp detta.


Till att börja med så är ”invandringen” ett väldigt suddigt ord. Vilka menar man? De som har bott här i decennier och är svenska medborgare, men som är födda i ett annat land? Greker och turkar som kom hit på 1960-talet? Finnar? Vill man plocka med barnen till dessa människor, barn som är födda här och aldrig har bott nån annanstans? Eller handlar det kanske om en speciell folkgrupp som kom nyss?


Låt oss därför först skilja mellan migration och integration. Migration är alla människor som ett visst år flyttar in eller ut från Sverige. En liten del av dessa invandrare är flyktingar som får ja på sin ansökan om asyl.

Förra året invandrade knappt 97.000 människor till Sverige – en minskning från året innan. Den överlägset största gruppen - en femtedel eller 20 procent - var svenskar. På andra och tredje plats kom irakier och polacker med drygt fyratusen var. Alla andra nationaliteter – inklusive somalier och människor från Afghanistan – var 3.000 eller färre.

Massinvandring? Skulle inte tro det.

Hur ser det då ut när det gäller flyktingar? Förra året, 2011, sökte cirka 30.000 människor asyl i vårt land. Cirka 9.000 fick stanna. Därtill kom knappt 2.000 så kallade kvotflyktingar och 3.000 anhöriga till flyktingar (siffrorna har varit ungefär desamma i tio år).

Den totala summan flyktingar som fick uppehållstillstånd i vårt land 2011 var alltså cirka 15.000.

Massinvandring? Skulle inte tro det.

Var Jimmie Åkesson har fått siffran 200.000 vete gudarna. I år har antalet asylsökande ökat dramatiskt från ett enda land. Syrien. Från ett fåtal hundra 2011 rör det sig bara hittills i år om över 6.000 syrier som sökt asyl i Sverige. Men var Åkesson får idén att somalier – analfabeter eller inte - skulle vara en stor grupp är mystiskt. Tvärtom minskade antalet somaliska flyktingar som fick uppehållstillstånd i Sverige kraftigt mellan 2010 och 2011 – från knappt 7.000 till drygt 3.000 – alltså mer än en halvering från året innan.

Massinvandring? Skulle inte tro det...

Jimmie Åkesson och SD gör också stor sak av det de kallar anhöriginvandring. Han insinuerar att förutom flyktingarna så kommer Sverige att invaderas av horder av anhöriga – och han antyder att dessa horder är hundratusentals somaliuska analfabeter.

Nåväl.

Sanningen är att förra året fick 3.037 människor av alla nationaliteter uppehållstillstånd som anhöriga till flyktingar i Sverige. Det säger sig själv att somalierna bara är en bråkdel av dessa. Tittar vi på siffrorna hittills i år så har 1.200 anhöriginvandrare till flyktingar fått uppehållstillstånd – men bara 200 har faktiskt flyttat hit.

Massinvandring? Skulle inte tro det...


Jimmie Åkesson ljuger sig fram - och utgår från att ingen synar hans kort. Han talar om den stora anhöriginvandringen utan att berätta att den stora majoriteten av dessa är svenskar som har funnit kärleken utomlands – i USA, Norge, Frankrike, Thailand och Spanien. I dessa siffror ingår också alla som är adopterade i utlandet och anhöriga till de tusentals amerikaner, tyskar och fransmän som har fått jobb i Sverige.


Förra året fick totalt 32.114 personer uppehållstillstånd som anhöriginvandrare i Sverige, av dem var bara 3.037 anhöriga till flyktingar.

Detta bekymrar inte Jimmie Åkesson. I hans värld råder massinvandring och anhöriginvandringen är somaliska analfabeter.

Men hur man än vrider och vänder på detta: Siffran 200.000 är en lögn. En propagandalögn fullt i klass med Hitlers råd i Mein Kampf ”Om du ljuger – ljug stort”. Det är detta alltihop handlar om – inte vad någon sade eller gjorde en natt i centrala Stockholm sommaren 2010.

Alla siffror finns på SCB:

Statistik rörande befolkning

In- och utvandrade till Sverige ett givet år mellan 2000-2011, uppdelat på medborgarskap och kön

Hur många som sökte asyl i Sverige ett givet år mellan 2000-2011, uppdelat på medborgarskap och kön

...och Migrationsverket:

Antal asylsökande 2011 – per månad

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: