Polen förlorade abortmål i Europadomstolen

2012-11-02 | FemPers padlock

UTRIKES

Polen har dömts i Europadomstolen för de mänskliga rättigheterna efter att ha kränkt en 14-årig flickas rättigheter i samband med en abort. Detta genom att försvåra för flickan att få tillgång till abort sedan hon utsatts för våldtäkt. Flickan trakasserades av organisationer för motståndare till aborträtten. Hon blev också utsatt för påtryckningar via medier om att inte göra abort och tvingades resa runt till polska sjukhus i fyra olika delar av landet för att slutligen kunna sätta stopp för graviditeten.

Europadomstolen slår fast att Polens behandling av flickan varit förödmjukande och inhuman och att hennes grundläggande rätt till privatliv, familjeliv, frihet och säkerhet åsidosatts. Domen innebär att Polen, efter en lång juridisk process som inleddes 2008, ska betala 30 000 euro för kränkningarna och 15 000 euro till hennes mamma. Dessutom blir det Polen som får stå för domstolskostnaderna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: