Oenigt inom Amnesty om garantier för Assange

2012-09-28 | FemPers padlock

UTRIKES

Amnesty international har uppmanat svenska myndigheter att erbjuda Wikileaksgrundaren Julian Assange garantier mot utlämning till USA. Om det rapporterade BBC News igår.

De hänvisar till ett uttaladande av Nicola Duckworth, forskningsledare på Amnesty. Hon menar att en sådan offentligt garanti förhoppningsvis skulle bryta det låsta läge som råder och öka chanserna att kvinnorna som anmält Julian Assange får fallet prövat i enlighet med sina rättigheter:

"Det är viktigt att stater visar att de hanterar anklagelser om sexuellt våld seriöst och att de respekterar både kvinnorna som gjort anmälan och den anklagade personens rättigheter."

Men när det gäller formuleringarna kring garantier mot utlämning får hon inte den svenska sektionens stöd.

"Svenska sektionen anser inte att det vare sig är lämpligt eller möjligt att kräva av den svenska regeringen att ge garantier för att Assange inte utlämnas till USA. Amnesty Internationals primära fokus är den svenska förundersökningen och att Julian Assange, genom att vara på plats i Sverige, kan medverka till att anklagelserna om brott kan utredas vidare. För det fall USA i ett sådant senare läge skulle komma att begära Julian Assange utlämnad för brott kopplad till Wikileaks, kommer Amnesty International att vända sig emot en utlämning på grund av den risk för att han i USA skulle komma att utsättas för allvarliga kränkningar av sina mänskliga rättigheter." skriver Bobby Vellucci, informationssamordnare i Amnestys svenska sektion i ett mejlsvar angående detta.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: